10.9 C
Пазарджик
вторник, 23 април, 2024

Младежите, културата и фотографията

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

През последните няколко месеца десетки младежи от Пазарджик получиха възможност да се включат във вълнуващото преживяване, наречено „Култура Пз“. Един проект, реализиран от фондация „Ви арт“ и финансиран от Министерство на младежта и спорта, по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от закона за хазарта за 2023 година.

От самото начало проектът стартира с идея, насочена към младите хора за осмисляне на свободното им време чрез представяне на интересни теми свързани с културно-историческото наследство на община Пазарджик и полезни занимания като фотография и писане на текстове и анализи към тях. Целта бе да бъдат мотивирани да се развиват, да се стимулира тяхната инициативност, самоорганизиране и личностна изява.

„Култура Пз“ предложи на младежи от 15 до 29 години възможност да се включат в три уъркшопа.

Първият от тях бе на тема „Опазване и разпространение на културно наследство със средствата на фотографията“ и се проведе в Паталеница през октомври 2023 г. Заниманията в пазарджишкото село преминаха в две части – теоретична през първия ден, в която фотографът и учител Никола Колев представи свои фотографии, свързани с опазване и разпространение на културно-историческото наследство – архитектурни, исторически и етнографски обекти в региона.

Следващото занимание в двудневния уъркшоп бе на открито. Начинаещите фотографи снимаха 900-годишната църква в Паталеница, както и Баткунския манастир над селото.

Вторият уъркшоп „Природата като културна ценност – през погледа на визуалните изкуства“ се проведе през ноември 2023 г. Работилницата се проведе от фотографа Александър Иванов – mastersal, който представи свои фотографии, свързани с природата, нейното опазване и начина на представяне на красиви природни обекти. 

Александър Иванов сподели пред младите фотографи как се снимат дадените природни картини, техники и тънкости в пейзажната фотография. Засегнати бяха въпросите за естетическите и културни ценности, за ползите от изкуството.

Третият, последен уъркшоп на тема „Литературните ценности в културното наследство – „Пролетта на един град“, се реализира в Пазарджик под умелото ръководство на Диляна Матакиева, преподавател по литература и културен предприемач.

В рамките на два дни бяха разгледани въпросите за естетическите и културни ценности, за ползите от изкуството и свързаността на писане на текстове и анализи с фотографията. Основната тема на уъркшопа бе взаимствана от книгата на Константин Кантарев „Пролетта на един град“, а целта бе представяне на литературното наследство свързано с Пазарджик и достигането до младежите, възможностите за тяхното творческо изразяване и повишаване на лична и обществена култура, което от своя страна да им помогне в по-нататъшното им развитие, във формиране и затвърждаване на умения и в успешното им прилагане.

Дейността в рамките на трите творчески работилници бе обобщена в изложба, издаден каталог със снимки и текстове, създадени от младежите и документален филм за събитията по проекта. Те бяха представени в ХГ “Георги Машев“ в гр. Пазарджик, където 30 участника в проекта „Култура Пз“ получиха сертификати и подаръци фотографски книги и албуми от Вили Тодорова, председател на фондация „Ви Арт“.

След това изложбата, каталогът и документалният филм бяха представени и в с. Паталеница, което бе част от акцента в работата с културно-историческото наследство на Пазарджик и региона.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии