8.9 C
Пазарджик
петък, 1 март, 2024

На 31 май стартира Десетия фестивал на изкуствата „Арт идея – Арт алея“

Фестивалът на изкуствата „Арт идея – Арт алея“, реализиран от Община Пазарджик, ще се проведе в периода от 31 май до 8 юни.

Вече 10 години фестивалът на изкуствата „Арт идея – арт алея“ намира устойчиво място и значение за културния живот на града.

Община Пазарджик и Фестивалът държат на здравите културни връзки в нашата общност. Отдаваме своето уважение и почит към дълголетни формации, които са движени от ентусиазма и енергията на участниците в тях и имат своя вярна публика.

След година прекъсване, поради усложнената епидемиологична обстановка в страната и света, екипът на Фестивала дава сцена на обичани местни творци и формации за дългоочаквана среща с публиката на града. Ще видим и актуални кино и театрални произведения, класическа музика, фотография и джаз.
Фестивалът се финансира изцяло от Община Пазарджик.

Събитията са разположени в няколко тематични зони:
• Зона Класика
Камерен концерт с участието на Пламен Кумпиков /бас/ и Даниела Янева /пиано/. Песни из вокалната поема „Петербург” по стихове на Александър Блок и песни по Робърт Бърнс.
Интересна е историята по написването произведението. Вокалната поема „Петербург” Свиридов пише в продължение на 20 години. Завършва я през 1995 г. Поемата включва стихотворения на Блок, писани в периода 1901 -1914 година.
Пламен Кумпиков и Даниела Янева са изявени музиканти от класическата концертна сцена.

Концерт симфонична музика на Симфонично-оперетно дружество „М-ро Г. Атанасов“ Пазарджик. Гостуват диригентът Пьотр Сулковски /Полша/ и вилончелистът Емил Олейник – солист.
В програмата:
Л. ван Бетовен – Увертюра „Кориолан“
Йозеф Хайдн – Концерт за виолончело
В. А. Моцарт – Симфония № 41 „Юпитер“

• Зона Театър
Авторският спектакъл на Гергана Димитрова и Здрава Каменова „Машините са кучки“.
Текстът, по идея на Иво Стаменов ОттО, ни запознава с Герда, която точно днес е решила да поеме на път, да остави всичко, да се опита да стигне там, където мечтае. Единствените й партньори в това пътешествие са машините. Здрава Каменова и Александър Митрев превеждат публиката през няколко динамични, смешни и малко криволичещи часове от живота на Герда, в които основна роля играят един GPS, един телефон и една кола.

Две премиери ще ни представят децата от Театрална къща „Пластилин“.
Младежката група ще изиграе представлението „Мечка“ по А. П. Чехов.
А малките зрители ще могат да гледат любимата си „Пепеляшка“ с обновен състав.

• Зона Фолклор
Ансамбъл „Пазарджик“ ще представи „Самодивска орис“ – спектакъл с елементи на фолклорен балет.
Музиката е на Марек Дяков, сценарий и хореография – Гергана Ламбрева и Костадин Низамов.

Дългоочаквана изява ще имат и Представителен танцов състав „Чудесия“ към Младежки дом – Пазарджик, които ще зарадват публиката с голям спектакъл на открито.

• Зона Фотография
Калин Костов – Kalуnsky е открил своя „философски камък“ в алтернативната фотография и екзотичната днес технология, наречена „мокър колодиев процес“.
Колодиевите портрети на фотографа ще гостуват във фотоизложба под името „Светлина и Сребро“.

• Зона Кино
Премиера за Пазарджик ще има филмът „Парцалев“ на режисьорката Валентина Фиданова- Коларова. Документалния филм е филм-портрет за легендарния любимец на публиката, актьорът Георги Парцалев. Съдбата му е преплетена с историята на Сатиричния театър, но и с тази на българското кино.

• Зона Арт алея
Продължава сътрудничеството ни с Лайънс клубове Пазарджик и Младежки дом. В съботния ден децата ще могат да посетят Празник на смелостта и добрината с традиционните арт занимания и съставите на Младежки дом.

• Зона Живопис
Художничката Мария Баракова ще изложи своите последни творби и ще направи демонстрация на живописни техники в Акварел и Каферел.

• Джаз в музея
В традиционните ни джазови срещи в Лапидариума представяме авторския проект на певицата Дани Бел „На север от Изтока“.

Фен страница във Facebook: https://www.facebook.com/festartideaartalley/

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии