Няма опити за бягства от затвора в Пазарджик, ще назначават още надзиратели

31.05.2018 09:04 932 Коментари: / Добави коментар Редактор: Павлина Гаджева Пазарджик

Към настоящия момент в корпуса на затвора гр. Пазарджик са настанени 288 лишени от свобода.

В затворническо общежитие от открит тип „Пазарджик" са настанени 58 лишени от свобода. В затворническо общежитие от открит тип „Средна гора" са настанени 28 лишени от свобода. Това заявява правосъдният министър Цецка Цачева в отговор на депутатски въпрос за мерките за предотвратяване на нарушенията в затвора в Пазарджик.

Към настоящия момент се извършва основен ремонт на корпуса на затвора гр. Пазарджик, с цел подобряване на условията за живот на осъдените лица и привеждане на материално-битовите условия в институцията към съответните стандарти за поддържане на физическото и психическото здраве на лишените от свобода и за уважение на човешкото им достойнство.

Капацитетът на корпуса на затвора гр. Пазарджик е за 346 лишени от свобода на база 4 кв. м. за всяко осъдено лице, подчертава Цачева.

Тя съобщава още, че в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" не е постъпвала информация за планирани бягства и не са регистрирани опити за бягства на лишени от свобода от затвора гр. Пазарджик от категорията закрит тип. 

На 18.04.2018 г. е регистрирано бягство на лишен от свобода - от категорията открит тип от външен неохраняем работен обект, като след предприетите незабавни издирвателни мероприятия, същият е задържан няколко часа по-късно и върнат в затвора.

Ежедневно се извършват инструктажи на служителите от надзорно- охранителния състав за наблюдение на поведението на лишените от свобода, с цел предотвратяване на извършване на правонарушения и опити за бягства. При наличие на сигнали за евентуални правонарушения лишените от свобода се изолират в зоната с повишена сигурност.

Ежедневно се инспектират и активните съоръжения от надзорно- охранителната техника, предпазваща извършване на бягства, категорична е Цачева.

В затвора гр. Пазарджик и двете общежития на щат има 134 надзиратели. От извършена проверка, разпоредена от главния прокурор на Република България се установи, че за затвора гр. Пазарджик е необходимо щатната численост да бъде увеличена и се планират средства в тази посока.

Всички надзиратели са снаряжени с помощни средства - палка и белезници, а тези които са на външни постове са въоръжени с оръжие.

В затвора гр. Пазарджик има на разположение и помощни средства „тейзери" и лютиви спрейове, които се използват от служителите при екстремни ситуации - бунтове, безредици, агресивно поведение от страна на лишени от свобода и други, уточнява правосъдният министър.

Тя допълва, че програмата за адаптация на лишените от свобода е предназначена за новопостъпили осъдени и задържани с мярка за неотклонение „задържане под стража" лица в затвора.

Спецификата на условията в местата за лишаване от свобода предполага риск от първоначален стрес, провокиран от различни фактори - материални условия на живот, принудително общуване, недостатъчно хуманизиране на отношенията и др. Насочена е към максимално синхронизиране между индивидуалните особености и законовите срокове, зависими от правния статус на правонарушителя.

Процесът на адаптиране към новата среда трябва да бъде завършен в степен, позволяваща съхранение на психичен и здравен статус.

От съществено значение за преодоляване на първоначалния стрес и фрустрация, породени от ситуацията на задържането, е своевременното подпомагане на правонарушителите при решаването на техни неотложни лични проблеми и информирането им на достъпен език за техните права и задължения.

Програмата обединява етапи, средства и процедури, съдействащи за плавно приспособяване на задържаното лице към различните условия на пенитенциарната среда и действащите в нея стресогенни фактори.

Целта на настоящата програма е да се подпомогне процесът на първоначална адаптация на правонарушителите към затворническата среда и регламент.

Програмата за адаптация включва социална експертиза, изготвяне на оценка, експертни становища, а за осъдените лица и индивидуален план за изпълнение на присъдата, заявява Цачева.

Тя отбелязва, че в затвора гр. Пазарджик се извършват проверки на лишените от свобода, като се правят лични обиски и претърсвания на помещения. Тези проверки се назначават от ръководството на затвора, от наблюдаващата прокуратура, по сигнали и от ГДИН.

На 10.05.2018 г. със заповед на главния директор на ГДИН затвора гр. Пазарджик е приведен в учебна тревога и под контрола на служители от ГДИН е извършено претърсване на всички спални помещения и личен обиск на всички лишени от свобода. Всички открити неразрешени вещи са иззети, а лишените от свобода, притежаващи непозволени предмети, са наложени дисциплинарни наказания.

Разпоредено е на ръководството на затвора гр. Пазарджик да се увеличат броя на проверките, претърсванията и личните обиски на лишените от свобода, както през светлата така и през тъмната част на денонощието.

Обиските и претърсванията са неразделна част от работния процес и противодействието на неправомерните действия на лишените от свобода.

За допуснати неразрешени вещи в зоната за повишена сигурност и неосъществен контрол, срещу заместник началника на затвора гр. Пазарджик и началник сектор надзорно-охранителна дейност са образувани дисциплинарни производства, се казва още в отговора на министъра.

Тагове: затвор
Споделете в:

Коментари

Топ новини

Приоритетите пред кандидатът за кмет на община Велинград д-р Костадин Коев
18.10.2019 14:48 3
Приоритетите пред кандидатът за кмет на община Велинград д-р Костадин Коев

Студио "Местни избори" на Телемедиа Водещ: Величка Ачева Гости:Кандидатът з...

Тодор Попов откри третата от уникалните люлки на "Острова"
18.10.2019 14:33 21
Тодор Попов откри третата от уникалните люлки на "Острова"

„ Люлките на художниците“ в парк-остров „Свобода“ ...

БНБ пуска нова банкнота от 50 лв
18.10.2019 13:50 202
БНБ пуска нова банкнота от 50 лв

От 1 ноември Българската народна банка пуска в обращение нова българска банкнота ...

ТМ+

Близо еднометрова зелена игуана свалиха от липа
16.10.2019 13:01 1523 Общество
Близо еднометрова зелена игуана свалиха от липа

Сигнал на безплатния Горещ телефон на Община Стара Загора за почти еднометрова зе...

60% от жените в Европа страдат от сексизъм на работното място
12.10.2019 14:11 361 Общество
60% от жените в Европа страдат от сексизъм на работното място

Шестдесет процента от жените в Европа са претърпели насилие или сексуален тормоз ...

Полицията инструктира ловните дружинки
05.10.2019 12:27 814 Общество
Полицията инструктира ловните дружинки

Взети са всички необходими мерки за нормалното протичане на новия ловен сезон за ...

Отбелязваме Световния ден за защита на животните
04.10.2019 09:52 413 Общество
Отбелязваме Световния ден за защита на животните

Днес отбелязваме Световния ден за защита на животните. Той се чества в Деня на Св...