Няма опити за бягства от затвора в Пазарджик, ще назначават още надзиратели

31.05.2018 09:04 1379 Коментари: / Добави коментар Редактор: Павлина Гаджева Пазарджик
Няма опити за бягства от затвора в Пазарджик, ще назначават още надзиратели

Към настоящия момент в корпуса на затвора гр. Пазарджик са настанени 288 лишени от свобода.

В затворническо общежитие от открит тип „Пазарджик" са настанени 58 лишени от свобода. В затворническо общежитие от открит тип „Средна гора" са настанени 28 лишени от свобода. Това заявява правосъдният министър Цецка Цачева в отговор на депутатски въпрос за мерките за предотвратяване на нарушенията в затвора в Пазарджик.

Към настоящия момент се извършва основен ремонт на корпуса на затвора гр. Пазарджик, с цел подобряване на условията за живот на осъдените лица и привеждане на материално-битовите условия в институцията към съответните стандарти за поддържане на физическото и психическото здраве на лишените от свобода и за уважение на човешкото им достойнство.

Капацитетът на корпуса на затвора гр. Пазарджик е за 346 лишени от свобода на база 4 кв. м. за всяко осъдено лице, подчертава Цачева.

Тя съобщава още, че в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" не е постъпвала информация за планирани бягства и не са регистрирани опити за бягства на лишени от свобода от затвора гр. Пазарджик от категорията закрит тип. 

На 18.04.2018 г. е регистрирано бягство на лишен от свобода - от категорията открит тип от външен неохраняем работен обект, като след предприетите незабавни издирвателни мероприятия, същият е задържан няколко часа по-късно и върнат в затвора.

Ежедневно се извършват инструктажи на служителите от надзорно- охранителния състав за наблюдение на поведението на лишените от свобода, с цел предотвратяване на извършване на правонарушения и опити за бягства. При наличие на сигнали за евентуални правонарушения лишените от свобода се изолират в зоната с повишена сигурност.

Ежедневно се инспектират и активните съоръжения от надзорно- охранителната техника, предпазваща извършване на бягства, категорична е Цачева.

В затвора гр. Пазарджик и двете общежития на щат има 134 надзиратели. От извършена проверка, разпоредена от главния прокурор на Република България се установи, че за затвора гр. Пазарджик е необходимо щатната численост да бъде увеличена и се планират средства в тази посока.

Всички надзиратели са снаряжени с помощни средства - палка и белезници, а тези които са на външни постове са въоръжени с оръжие.

В затвора гр. Пазарджик има на разположение и помощни средства „тейзери" и лютиви спрейове, които се използват от служителите при екстремни ситуации - бунтове, безредици, агресивно поведение от страна на лишени от свобода и други, уточнява правосъдният министър.

Тя допълва, че програмата за адаптация на лишените от свобода е предназначена за новопостъпили осъдени и задържани с мярка за неотклонение „задържане под стража" лица в затвора.

Спецификата на условията в местата за лишаване от свобода предполага риск от първоначален стрес, провокиран от различни фактори - материални условия на живот, принудително общуване, недостатъчно хуманизиране на отношенията и др. Насочена е към максимално синхронизиране между индивидуалните особености и законовите срокове, зависими от правния статус на правонарушителя.

Процесът на адаптиране към новата среда трябва да бъде завършен в степен, позволяваща съхранение на психичен и здравен статус.

От съществено значение за преодоляване на първоначалния стрес и фрустрация, породени от ситуацията на задържането, е своевременното подпомагане на правонарушителите при решаването на техни неотложни лични проблеми и информирането им на достъпен език за техните права и задължения.

Програмата обединява етапи, средства и процедури, съдействащи за плавно приспособяване на задържаното лице към различните условия на пенитенциарната среда и действащите в нея стресогенни фактори.

Целта на настоящата програма е да се подпомогне процесът на първоначална адаптация на правонарушителите към затворническата среда и регламент.

Програмата за адаптация включва социална експертиза, изготвяне на оценка, експертни становища, а за осъдените лица и индивидуален план за изпълнение на присъдата, заявява Цачева.

Тя отбелязва, че в затвора гр. Пазарджик се извършват проверки на лишените от свобода, като се правят лични обиски и претърсвания на помещения. Тези проверки се назначават от ръководството на затвора, от наблюдаващата прокуратура, по сигнали и от ГДИН.

На 10.05.2018 г. със заповед на главния директор на ГДИН затвора гр. Пазарджик е приведен в учебна тревога и под контрола на служители от ГДИН е извършено претърсване на всички спални помещения и личен обиск на всички лишени от свобода. Всички открити неразрешени вещи са иззети, а лишените от свобода, притежаващи непозволени предмети, са наложени дисциплинарни наказания.

Разпоредено е на ръководството на затвора гр. Пазарджик да се увеличат броя на проверките, претърсванията и личните обиски на лишените от свобода, както през светлата така и през тъмната част на денонощието.

Обиските и претърсванията са неразделна част от работния процес и противодействието на неправомерните действия на лишените от свобода.

За допуснати неразрешени вещи в зоната за повишена сигурност и неосъществен контрол, срещу заместник началника на затвора гр. Пазарджик и началник сектор надзорно-охранителна дейност са образувани дисциплинарни производства, се казва още в отговора на министъра.

Тагове: затвор
Споделете в:

Коментари

Топ новини

Ангелов: Епидемичната обстановка да се удължи с 3 месеца
21.01.2021 16:15 14
Ангелов: Епидемичната обстановка да се удължи с 3 месеца

Ще направим предложение да бъде удължена епидемичната обстановка с 3 месеца. Това...

Британският щам на Covid – 19  в България?
21.01.2021 15:53 70
Британският щам на Covid – 19 в България?

Британският щам на Ковид – 19 може би вече е в България и ще набира скорост...

Туристи в риск
21.01.2021 15:12 117
Туристи в риск

Агенции злоупотребяват с туристи от България и изпращат неподготвени водачи на ек...

ТМ+

Пазарджиклийка запечати във филми Дубай, Египет и Рим
20.01.2021 16:45 1393 TM +
Пазарджиклийка запечати във филми Дубай, Египет и Рим

Телемедиа започва излъчване на поредица от документални филми. „Дубай &nd...

Арменската общност иска от Радев друга дата за изборите
20.01.2021 13:35 132 Общество
Арменската общност иска от Радев друга дата за изборите

Арменската общност в страната се обяви против датата на парламентарните избори&nb...

Какъв е характерът на детето според датата му на раждане
10.01.2021 15:58 981 Общество
Какъв е характерът на детето според датата му на раждане

Искате ли да разберете малко „тайна информация“ за вашето малко слънч...

Над 350 хиляди българи празнуват на Ивановден
07.01.2021 15:42 286 Общество
Над 350 хиляди българи празнуват на Ивановден

Българската православна църква почита днес паметта на св. Йоан Кръстител, който к...