13.8 C
Пазарджик
петък, 19 април, 2024

Нова инициатива стартира в детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Стартира новата втора обучителна година за децата – доброволци от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик.

В тази връзка бе дадено началото и на една нова инициатива, а именно взаимни посещения и съвместно провеждане на занятия от деца, участващи в различни детски полицейски управления в целия регион.

Това е израз на желанието за сътрудничество, партньорство, обмяна на знания, опит и не на последно място на приятелство.
Началото поставиха доброволците от детските полицейски управления при СУ „Христо Ботев“ в Септември и ОУ „П.Р.Славейков“ в Пещера. Децата от двете училища заедно посетиха Районния съд и прокуратурата в Пещера.

Там те бяха посрещнати от административните ръководители на двете структури – Камен Гатев и Даниела Петърнейчева. Председателят на съда и районният прокурор запознаха малчуганите с основни понятия, дейности и правомощия на органите на съдебната власт и нейното важно значение в съвременния живот.

Най-голям интерес предизвика симулираният съдебен процес под формата на ролева игра, в която главните действащи лица бяха доброволците. Всеки от тях облече тога с определения от закона цвят, съответстващи на съдия, прокурор или адвокат.

С началото на новата обучителна година по Националната превантивна програма „Детско полицейско управление“ ежеседмично, по утвърдени графици, ще се провеждат занятия с доброволци от 5 училища.
Това са септемврийското СУ „Христо Ботев“, пазарджишкото ОУ „Проф. Иван Батаклиев“, велинградското СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, пещерското ОУ „П. Р. Славейков“ и панагюрското ОУ „Проф. Марин Дринов“.

Продължава обучението и по модулите „Безопасност на движението по пътищата“, „Детска полицейска защита“, „Оказване на първа долекарска помощ“, като за тази година е предвидено обучение и по нов модул – „Социални умения“, по време на който децата ще се запознаят с актуалните теми „Как по-добре да работим в група“, „Работа в екип“, „Как да общувам с моите връстници“ и „Как да се справим с агресивното поведение“.
Въведена е и нова тема, свързана с опасностите в Интернет.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии