7.9 C
Пазарджик
петък, 1 март, 2024

Обръщение на кмета на Пазарджик г-н Тодор Попов по случай празника на града

Уважаеми народни представители, Ваше Преосвещенство, гости от гр. Ставропол, уважаеми г-н областен управител, г-н председател на Общинския съвет, скъпи съграждани,

Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му! Ако трябва да перифразирам Екзюпери, един град е толкова голям, колкото големи са мечтите на хората в него.

Мечтатели са заселили Пазарджик преди шсет века. Те са потърсили пристан на Марица,  водени от съкровения си копнеж за по-добър живот.

Мечтатели са създали първото  училище, първото читалище, градската сбирка с книгите, оркестъра, театралната трупа. С една волска кожа са откупили правото си на църква и я строят изящна и величествена.

Водени от копнежа по свобода, хора с високи цели и стремежи като Стефан Захариев,  Яков Матакиев, Тодор Киров, братя Мумджиеви, Иван Соколов, Отон Иванов, по-късно Константин Величков, се отдават на родния си град,  надрастват границите му …, за да се върнат пак в него. И да живеят в спомените ни днес.

Пазарджик е градът на поетите Теодор Траянов и Никола Фурнаджиев, на музикантите, като Маестро Георги Атанасов и Георги Шаранков, на художниците Георги Машев, Георги Герасимов и Стоян Василев – цяла плеяда мечтатели!

Днес, в Деня на светите Равноапостоли Константин  и Елена обединяваме чувствата си към родния град. С дълг към миналото и традициите, които пазим с усилията и труда на местната ни общност.

За мен като кмет на града има особено значение фактът, че вече десета година сме заедно – в емоцията и настроението на празника, заедно и в работата, която вършим за доброто на нашия град!

Освен чувство на радост в днешния ден, изпитвам и чувство на гордост, защото този град се развива благодарение на всеки един от вас.

Нищо на може да съществува само по себе си. Градът живее с пулса, мечтите и надеждите на всеки един от нас. Независимо от конюнктурата, независимо от тежките предизвикателства на времето, позитивизмът и желанието да вървим напред, ще ни даде основание да сме горди от себе си.

Мечтаехме за спортно училище и високи спортни постижения. Днес сестрите Габриела и Стефани Стоеви, които се състезават за Пазарджик, са носители на първата европейска титла по бадминтон в историята на българския спорт.

Мечтаехме за съвременна образователна среда и днес имаме четири новопостроени детски градини и десетки реновирани училища!

Мечтаехме за красив европейски град. Днес в изграждането на модерна градска среда са вложени над 85 милиона лева.

Тук, в този град, и днес мечтаят и творят нашите талантливи деца, художниците ни, музикантите, поети и писатели.

Живеем в нелеки времена. Времена, в които на съмнение се подлагат изконни ценности, в които девалвира вярата в устоите, в традициите. Най-важното е всички ние да си дадем сметка, да разберем кои са нещата, които ни карат да се гордеем, които ни карат да изпитваме чувство на задоволство от това, което сме успели да постигнем, които ни спасяват като хора, които ни правят по-добри, по-сетивни, по-човечни, по-нормални.

Трябва да продължим да бъдем мечтатели.

И Пазарджик ще е толкова голям, колкото са големи мечтите на всички нас!

Честит празник!

 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии