20.9 C
Пазарджик
четвъртък, 20 юни, 2024

Обществено обсъждане на такса смет

Новата година вероятно за жителите на община Пазарджик ще започне с нова по-висока такса смет. За живеещите в град Пазарджик увеличението ще бъде с 1 промил или средно около 25 лева, и сравнително по-малка сума за селата, където данъчната оценка е ниска. Причината за увеличението е, че сумата, която се събира от налога е много по-малка от средствата необходими за сметосъбиране и сметоизвозване.

До общественото обсъждане на новата такса смет предложения на граждани не са постъпили, но пък в залата се чуха мненията на общински съветници и общественици.

Срещу промяната в таксата има събрана подписка от 2000 човека от Пазарджик, а основната задача трябва да е как да се намали изхвърляния отпадък, за да се намалят и разходите по сепариране и депониране, коментираха участници в обсъждането. Ако промяната бъде приета от Общинския съвет за първи път гражданите ще започнат да плащат 51% от таксата, а фирмите 49%. Към момента фирмите, които като цяло генерират по-малко отпадък, поемат 53% от налога.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии