Община Пазарджик не си търси 1 милион от Гинка Върбакова

20.11.2018 15:33 2271 Коментари: / Добави коментар Източник: АКФ Редактор: Павлина Гаджева Пазарджик
Община Пазарджик не си търси 1 милион от Гинка Върбакова

Местната власт в Пазарджик не търси 1 милион евро неустойка за неизпълнение по договора си с „Риал Стейтс“ на Гинка Върбакова. Това съобщава Антокорупционен фонд на своя сайт.

Прокуратурата беше сезирана от АКФ, че местната власт не полага достатъчно грижи за стопанисването на общинското имущество в Пазарджик.

Анализът на фонда по казуса на „Риал Стейтс“ ЕООД сочи, че дружеството не е изпълнило задължението си по договора си с Община Пазарджик за изграждане на фотоволтаичен парк от 50 MW край селата Априлци, Елешица и Сбор.

Според контракта компанията е трябвало да въведе е в експлоатация мощностите в срок от 32 месеца след издаване на строителното разрешение. На практика това е трябвало да се случи до началото на 2013 г.

От Търговския регистър е видно, че компанията не е реализирала и по – голямата част от договорената инвестиция в размер на 400 000 000 лв. Община Пазарджик обаче до момента пропуска да си поиска неустойката в размер на 1 милион евро.

След анализ на медийни публикации и отговори след запитвания по Закона за достъп до обществена информация екипът на АКФ достигна до следната хронология.

Според графика със сроковете, представен пред ДКЕВР за строителството на проекта, изграждането на фотоволтаичната централа „Априлци“ следва да бъде извършено на 2 етапа. Първият предвижда изграждане на присъединителна подстанция и изграждане на 40 MW фотоволтаични панели със срок на въвеждане в експлоатация до края на месец 12. 2012 г. Втори етап включва изграждане на още 20 MW фотоволтаични панели със срок на въвеждане в експлоатация до края на месец 12.2014 г. Това обаче не се случва. Тъкмо обратното

Разрешението за строеж е издадено на 16.04.2010 г. Първият етап от построяването и пускането в експлоатация на фотоволтаичната централа с обща мощност 1,15 MW е завършен през февруари 2011 г.

На 22. 06. 2012 г. е пусната в експлоатация централа с мощност 1,3 MW. В точка„Перспективи и развитие“ от Доклада за дейността на „Риал Стейтс“ ЕООД към Годишния финансов отчет за 2016 г. става ясно, че се предвижда инсталиране на следваща мощност от 20 MW. Според доклада „строителни дейности могат да бъдат започнати след осигуряване на финансиране на проекта“.

На 28.12. 2015 г. обаче „Риал Стейтс“ ЕООД подава заявление за прекратяване на лицензията пред КЕВР. То е мотивирано със законодателната промяна от 2015 г., с която добивът на „зелена енергия“ става далеч по-нерентабилно занимание. С Решение от 11. 05. 2016 г. КЕВР прекратява лицензията на компанията.

Параметри на неизпълнението. Продажби въпреки задължението на “Риал Стейтс” да не отчуждава имота

Към днешна дата в соларен фотоволтаичен парк „Априлци“ са изградени две фотоволтаични централи с обща инсталирана мощност 2,45 MW, вместо обещаните 50 MW. Строителни дейности по изграждане на други мощности към настоящия момент няма.

От годишния доклад за дейността на дружеството за 2012г. става ясно, че персоналът за 2011 г. е 3 човека, а за 2012г. – 2 човека. Това води към констатация за неизпълнение на ангажимента за разкриване на 52 работни места в първите 2 години от функционирането на централата.

На 16.01.2018 г. „Риал Стейтс“ ЕООД включително продава два от прехвърлените от Община Пазарджик недвижими имота с обща площ 459,751 дка, въпреки задължението да не се отчуждава имота до въвеждането в експлоатация на парка. Стойността на сделката е 977 915 лв.

Местната власт не вижда проблеми и неизпълнение на договора. Възможни щети на общинския бюджет.

Във връзка с гореизложените факти и съмненията за наличие на неизпълнение на задълженията по договора от страна на „Риал Стейтс“ ЕООД, от АКФ са отправили запитване до Кмета на община Пазарджик по реда на ЗДОИ. Така е получена информация от кмета Тодор Попов, че няма възникнали спорове между Община Пазарджик и „Риал Стейтс“ ЕООД по изпълнението на договора, няма сключени споразумения между община Пазарджик и „Риал Стейтс“ ЕООД, не са предприемани действия за търсене на неустойка по същия договор, както и че договорът не е прекратен.

Според Попов не е налице неизпълнение от страна на „Риал Стейтс“ ЕООД. Кметът обяви, че „поради това, че в срок е изпълнено задължението за изграждане на „Соларен фотоволтаичен парк“ не са извършвани проверки и не е възлагано извършването на такива“.

Не е ясно защо Община Пазарджик не е проверила обект, който би трябвало да е най-мащабната инвестиция в областта, със заявка да се превърне в най-големия фотоволтаичен парк в Югоизточна Европа. Както вече беше посочено, инсталираната номинална мощност е 2,45 MW или повече от 20 пъти по-малко от задължението по договор.

Остава неясно защо Община Пазарджик счита, че в срок е изпълнено задължението за изграждане на „Соларен фотоволтаичен парк“ с мощност 50 MW. Очевидно е, че „Риал Стейтс“ ЕООД не е направило договорените инвестиции в размер на милиона лева и не са разкрити 52 работни места в продължение на поне 2 години.

Годишните финансови отчети и годишните доклади за дейността на „Риал Стейтс“ ЕООД, достъпни на страницата на Търговския регистър, сочат, че нито едно от задълженията по договора с Община Пазарджик не е изпълнено. С оглед липсата на проверка не става ясно на какво основание Попов твърди, че не е налице неизпълнение от страна на „Риал Стейтс“ ЕООД.

Екипът на АКФ твърди, че не са положени достатъчно грижи за стопанисването на общинското имущество в Пазарджик от компетентните длъжностни лица от общината. Неустойката, която „Риал Стейтс“ ЕООД би дължало, ако се докаже неизпълнение на договора, каквото според нас е налице, е в размер на един милион евро. Поради бездействието на компентни дължностни лица от общината могат да бъдат нанесени щети на общинския бюджет най – малко в размер на непоисканата неустойка. 

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Хванаха бракониери в Елшица
10.04.2020 13:49 90
Хванаха бракониери в Елшица

Четири акта за бракониерски лов съставиха горски служители на Държавно горско сто...

Пробното преброяване - електронно от 20 до 30 април
10.04.2020 12:29 73
Пробното преброяване - електронно от 20 до 30 април

Поради епидемиологичната обстановка в страната Централната комисия по преброяване...

ВКС потвърди присъдата на Марин Рачев
10.04.2020 12:19 334
ВКС потвърди присъдата на Марин Рачев

Окончателно Върховният касационен съд потвърди присъдата от две години и половина...

ТМ+

222 582 лв. са събрани до момента БЧК за борбата срещу коронавируса
10.04.2020 11:42 46 Общество
222 582 лв. са събрани до момента БЧК за борбата срещу коронавируса

До момента по банковата сметка на БЧК са набрани 222 582 лв. Освен финансови сред...

Как Южна Корея успява да изглади кривата на заболелите?
09.04.2020 23:50 313 Гледна точка
Как Южна Корея успява да изглади кривата на заболелите?

Страната показва, че е възможно да се овладее коронавирусът, без да се изключи ик...

Почина Вълчо Камарашев
09.04.2020 12:37 707 Култура
Почина Вълчо Камарашев

На 82-годишна възраст почина обичаният български актьор Вълчо Камарашев, съобщиха...

Инж. Емил Йончев с призив в помощ на МБАЛ - Пазарджик
01.04.2020 19:05 6438 Общество
Инж. Емил Йончев с призив в помощ на МБАЛ - Пазарджик

П Р И З И В !!! БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ от  Ротари клуб Пазарджик УВАЖАЕМИ...