31.8 C
Пазарджик
вторник, 25 юни, 2024

Община Пазарджик връчва наградата за художествен превод „Стоян Бакърджиев“

Националната награда за художествен превод, носеща името на големия български преводач Стоян Бакърджиев, която се присъжда от Община Пазарджик на всеки три години, тази година ще бъде връчена на 7-ми март в ХГ „Станислав Доспевски” от 17,30 часа, съобщават от Община Пазарджик.

Журито, което в момента работи над издадените заглавия през последните три години, е в състав проф. Александър Шурбанов, д-р Митко Новков и Иглика Василева.

Наградата “Стоян Бакърджиев”, която е на стойност 2000 лв., се присъжда на български преводач за принос в българското преводаческо изкуство за превод на книга – поезия или проза. По изключение наградата може да се присъжда на чужди преводачи – българисти, за особени заслуги към българското художествено слово.

Съгласно статута на наградата е обявен и съпътстващият конкурс за превод. Той  е за участници от Пазарджик и е в две категории – за възрастни и средношколци.  В срок до 28 февруари 2019 г. те трябва да представят преводите си в Регионална библиотека “Н.Фурнаджиев”.

Носители на наградата са:

  През 2000 г. –  Георги Мицков

  През 2004 г. – Александър Миланов и Дьорд Сонди

  През 2007 г. – Лилия  Сталева /посмъртно/ и  Проф.Александър Шурбанов

  През 2010 г. – Мария Генова и Надя Попова

  През 2013 г. – Кирил Кадийски

  През 2016 г. – Иглика Василева

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии