28.9 C
Пазарджик
понеделник, 15 юли, 2024

Общинският съвет гласува безлихвен заем от 11 млн. лева за погасяване на стари дългове

Днешната сесия на общинския съвет ще бъде особено важна за жителите на Община Пазарджик. На нея общинарите трябва да гласуват получаването на безлихвен заем от Министерство на финансите в размер на 11 млн. лева.  

Средствата са необходими за покриване на стари задължения, натрупани през последните години, които генерират лихви и разноски. По този начин ще се избегнат съдебни дела и  принудителното събиране на задълженията, натрупани по време на управлението на Тодор Попов.

Срещу Община Пазарджик вече има няколко заведени дела, като само НАП и РИОСВ търсят по съдебен път дължими суми на стойност над 7 млн. лв.
Безлихвения заем е изключително важен за бъдещето на всички в Общината, защото ще бъдат спестени милиони левове, които всички ние е трябвало да платим през следващите години под формата на лихви и съдебни разноски.

Сред дълговете ще бъдат покрити задължения към РИОСВ за отчисления по Закона за управление на отпадъците, които не са били заплащани с години. Сумата е в размер на 3 млн. лв.

Над 1.6 млн. лева ще отидат за възстановяване на похарчвни средства от набирателната сметка, заради което в момента вървят съдебни дела и тяхното неплащане би довело до блокиране на сметките на Общината.

Над 2 млн. лева са предвидени за възстановяване на отклонени държавни средства от предишното ръководство, които са били предвидени за образование, но са похарчени за “местни дейности”. Какви точно са били тези “местни дейности” остава загадка.

С безлихвения заем Общината ще може да започне да ремонтира физкултурния салон на ОУ “Иван Батакалиев”. Да припомним, че през декември 2021 г. държавата в лицето на Министерство на младежта и спорта отпусна 833 000 лева за това, като и тази сума е била отклонена и изразходвана не по предназначение. Неясно остава за какво са отишли средствата, но ремонтът на физкултурния салон дори не е започнат, макар и парите да са похарчени.

Освен всичко ще се покрият частично дълговете към множество видове доставчици, останали с месеци без заплащане за услугите си, в размер на 2 056 800 лв. Други близо 1.5 млн. лева ще отидат за покриване на публични задължения – неплатени осигурителни вноски и задължения за заплати на общинска администрация, медицински персонал и кметства.

Безлихвените средства от Министерството на финансите ще позволят на Общината да поеме глътка въздух. Общинският съвет е изправен пред решение, което ако не вземе в името на общото благо, рискува оправдания гняв на пазаржиклии.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии