6.9 C
Пазарджик
петък, 1 март, 2024

Отбелязваме Преображение Господне

Днес Православната църква отбелязва празника Преображение Господне. По стара традиция се извършва освещаване и благославяне на ново грозде, както и различни плодове. Храмов празник днес отбелязва и църквата “Преображение Господне“ в Пазарджик.

 

От ранни зори десетки миряни се стекоха в църквата “Преображение Господне“, за да се помолят и да запалят свещичка за здраве и късмет. Те присъстваха и на празничната литургия, отслужена от Константинския епископ Яков. Всяка година на този ден, църквата посещава и семейството на Иванка.

 

Според народните вярвания на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и е с лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят. На този ден се отваря небето и ако някой види това, се сбъдва всичко, което си нарече. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и болестта се преобразява. Всеки трябва да се размисли, да си спомни, че е имало много случаи, когато е бил лош и ето, сега е времето да се преобрази, да стане по-добър.

 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии