6.9 C
Пазарджик
петък, 1 март, 2024

Отбелязваме Световния ден за борба с наркотиците

26 юни е денят, в който всички хора по света изразяват своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. Датата е обявена за Световен ден за борба със злоупотребата на наркотици и наркотрафика от Общото събрание на ООН през 1987 г.

Статистиката показва, че алкохолът и наркотиците са достъпни за децата и младежите на все по-ранна възраст.

Затова специалистите препоръчват да говорим с тях за опасностите, които крие употребата им, за въздействието на психотропните вещества върху мозъка и последствията от това: психическа зависимост, депресия, параноя, агресивно поведение, затруднения с паметта, отключване на психични заболявания.

Редовната употреба на наркотици води до трайни последици за здравето, сред които увреждания на жизнено важни органи и системи, заразяване с инфекции и силна физическа зависимост.

РЗИ Пазарджик също отбеляза Деня съвместно с НЧ „Никола Й. Вапцаров-1897“ и СУ „Д-р Петър Берон“ – град Пазарджик. На ученици от 9 и 11 класове бе представен филмът „Екстази“ изготвен от Министерство на здравеопазването по проект „Информирани и здрави“.

След прожекцията на филма инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ проведоха дискусия с учениците свързана с различните видове наркотични вещества, вредното им въздействие върху организма на човек, създаването на зависимост, поведението на наркозависимите лица.

Тийнеджърите изказаха интересни мнения, дискутираха поведението на отделните герои от филма и техните постъпки. В края на срещата учениците участваха в демонстрация с алко-наркоочила.

Източник: РЗИ

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии