20.9 C
Пазарджик
петък, 14 юни, 2024

Паметникът на Никола Манев бе открит

Никола Манев е родом от Пазарджик и преди да си отиде от този свят, завеща на града 30 свои платна, които днес оформят художествена сбирка в галерия, носеща името на художника. Никола Манев е почетен гражданин на Пазарджик. Инициативата е на приятеля и интелектуален сподвижник на художника адвокат Хари Харалампиев и бизнесмена и общественик инж.Емил Йончев.

Волята паметникът на Никола Манев да бъде издигнат в Пазарджик е на неговия син Александър, който бе изпратил писмо на пазарджиклии.

Мястото, на което е поставен паметникът бе одобрено от Общинския съвет, а според Хари Халарампиев на това място бие сърцето на града. Десетки жители и гости на града дойдоха, за да присъстват на откриването на статуята. Тук бе и кметът Тодор Попов.

Паметникът е висок 6 м., изработен е от камък и метал, а негов автор е скулптура проф.Георги Чапкънов, който също присъства на откриването на паметника.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии