6.9 C
Пазарджик
петък, 1 март, 2024

Пазарджишки художници взеха участие в Международен форум в Беларус

По покана от Организаторите – Бобруйски градски изпълнителен комитет и Могильовски областен изпълнителен комитет художниците Маргарита Иванова и Спас Киричев участваха в Международен пленер по керамика АРТ-ЖИЖАЛ 2019 г., гр. Бобруйск в Република Беларус. Тази инициатива се осъществява след спечелен конкурс по проект „Участие на български художници в 16-ти Международен пленер по керамика АРТ-ЖИЖАЛ 2019 г., гр. Бобруйск, Република Беларус“, които се реализира с финансовата подкрепа на програма „Мобилност“ на Национален фонд „Култура“.

За шестнадесет години авторитета на международния пленер „Арт-Жижал“ значително израсна сред професионалните среди и получава широка популярност. Неговата география се разширява извън границите на Европа и в тазгодишния пленер включва страни от Азия, Латинска Америка и Близкия Изток. Участието в това събитие е твърде престижно. То способства за обмяната на опит в областта на керамиката, за надграждане и обмен на добри практики, увеличава квалификацията и уменията на художниците.

За професионалните керамици е истинско предизвикателство да работят в различни техники и да използват „живия огън“ за изпалване на своите произведения. Именно тук в почивната станция „Вербки“ са построени три пещи за техниките: „раку“, „опушена керамика“ и „солна керамика“ при високи температури достигащи до 12500С.

Имайки предвид девиза на пленера „От традицията към съвременността чрез опита на майсторството“, авторите Маргарита Иванова и Спас Киричев свързват българските традиции със съвремието. Творческата им концепция е със създаването на съвременни декоративни пластики като авторска керамика в гр. Бобруйск, да се популяризира българската култура в Република Беларус.

Умелото вплитане на глаголицата и кирилицата в пластиките си, те подсказват, че именно от България Беларус е получила писмеността на която пишат и до днес.

Маргарита Иванова създава керамичната пластика „Манастир – средновековен център на писменността“, която остава в Бобруйский художествен музей и творбата „Утринен портрет“ предназначен за Могильовски областен театър за драма и комедия в град Бобруйск. За творенията си авторката използва техниките „раку“ и „солна керамика“.

Творбата на Спас Киричев „Пламъкът на писменността“ е определена от комисията за експониране в Градската библиотека „А. С. Пушкин“ в гр. Бобрийск. Авторът създава две керамични пластики „Дива сила“ и „Маг“, които стават собственост на Бобруйски художествен музей. Скулптурът прилага керамичните техники „опушена керамика“ и „солна керамика“.

В продължение на три седмици 21 художника от 8 държави работеха на живописния бряг на река Березина. Резултатът  на техния труд, около сто произведения, са експонирани в изложбата „Изкуството на живия огън“ в Бобруйския художествен музей. На тържественото откриване на изложбата кметът на град Бобруйск Александър Студнев благодари на всички участници и на организаторите, с чиито усилия творческия форум живее и ства все по мащабен. По-късно той връчи на всички керамици сертификати за участие.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии