Правосъдният министър инспектира затвора в Пазарджик

19.09.2022 11:29 5305 Коментари: / Добави коментар Редактор: Величка Ачева Пазарджик
Правосъдният министър инспектира затвора в Пазарджик

Министърът на правосъдието Крум Зарков инспектира килиите в зоните за повишена сигурност в затворите в Пловдив и в Пазарджик.

„Сигурността на гражданите често зависи от случващото се в местата за лишаване от свобода. България е страна с висока степен на рецидив, затова са важни както работата със затворниците, така и условията, при които те излежават присъдите си, така че след като излязат оттук да не вършат нови престъпления“, каза Зарков по време на своята обиколка.

Тя е част от проверките на място, които правосъдният министър предприема от началото на мандата си, като целта е да се запознае с условията, при които търпят присъди затворниците и обвиняемите лица, както и условията на труд на надзорно-охранителния състав.

В Пловдив министър Зарков инспектира корпуса на затвора и затворническото общежитие от открит тип „Хеброс“. Именно там, по линия на Норвежкия финансов механизъм (НФМ), се очаква да бъдат реконструирани съществуващи сгради на територията на общежитието и така да се създадат съвременни условия за настаняване на осъдените лица. Предвижда се изграждането на санитарни възли в килиите, бани, кухненски и спомагателни помещения, спортни площадки, фитнес. Освен реконструкция на „Хеброс“, инвестиционният проект включва обособяване на преходно отделение (half way house) и подобряване на условията в корпуса на Пловдивския затвор. Към момента обществената поръчка е на етап избор на изпълнител, като срокът за това е края на месец септември.

В Пазарджик Крум Зарков посети Обучителния център, в който през тази учебна година ще бъдат ангажирани 28 затворници в образователния процес. Преди година, със средства по НФМ, производственият цех в двора на затвора се превърна в модерно училище с осем класни стаи, физкултурен салон, компютърен кабинет. Центърът дава възможност и за преквалификация на служители от затворническата администрация. Министър Зарков разгледа още наскоро ремонтираните спални помещения в корпуса на затвора.

По същия проект се предвижда както в Пловдив, така и в затворническите общежития „Самораново“ и „Строител“ (съответно към затворите в Бобов дол и Бургас), да бъдат обособени преходни отделения (half way house). Целта е да се въведе нова социално-интеграционна концепция за подготовка на лишените от свобода, която да ги адаптира в обществото след тяхното освобождаване. Другите обекти по този проект на НФМ, които са в процес на изпълнение, са нов арест и пробационна служба в Петрич, нов арест в Самораново и ново затворническо общежитие към затвора Враца.

По време на обиколките министър Зарков бе придружен от ресорния заместник-министър Мария Павлова, главния директор на ГДИН Ивайло Йорданов и комисар Нина Главчовска – началник на Областна служба „Изпълнение на наказанията“- София и ръководител на предефинирания проект на НФМ.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Първият модернизиран теснолинеен локомотив получи сертификат за движение
29.09.2022 16:45 64
Първият модернизиран теснолинеен локомотив получи сертификат за движение

Първият изцяло обновен и модернизиран локомотив по теснолинейката получи сертифик...

С волейбол на училище
29.09.2022 16:13 65
С волейбол на училище

Волейболните легенди Любо Ганев и Евгени Иванов пристигнаха днес в Пазарджик. Зае...

Над 100 участници в Ротарианския маратон край Батак
29.09.2022 15:27 112
Над 100 участници в Ротарианския маратон край Батак

Над 100 мъже, жени и деца се включиха в традиционния ротариански маратон. Организ...

ТМ+

Внимание: Нова интернет измама
24.09.2022 13:51 3090 Общество
Внимание: Нова интернет измама

Сигнал за опит за измами чрез имейл съобщение е приет в Областната дирекция на МВ...

Motorola и Pantone обявяват ексклузивно дългосрочно партньорство
23.09.2022 10:14 67 Техно
Motorola и Pantone обявяват ексклузивно дългосрочно партньорство

Motorola е двигател на иновациите в областта на технологиите и мобилните устройст...

LG ПОКАЗА ЛИДЕРСТВО В РЕВОЛЮЦИОННАТА  6G THZ ВРЪЗКА
22.09.2022 13:08 66 Техно
LG ПОКАЗА ЛИДЕРСТВО В РЕВОЛЮЦИОННАТА 6G THZ ВРЪЗКА

LG Electronics (LG) затвърди глобалното си лидерство в технологиите за мобилни мр...

Призив от природата: Редица животински видове в Родопите са пред изчезване
19.09.2022 11:49 240 Общество
Призив от природата: Редица животински видове в Родопите са пред изчезване

Ако Родопите можеха да говорят, щяха да разкажат, че: Около 400 вида растения ...