6.9 C
Пазарджик
петък, 1 март, 2024

Прекратиха плановите операции и приема в болници в областта

Плановите операции и прием в болници в региона, както и свижданията, се прекратяват от днес. Това гласи заповед на директорката на РЗИ д-р Фани Петрова.

Ограниченията се въвеждат заради увеличената заболеваемост от КОВИД в област Пазарджик, която миналата седмица надхвърли 253 на 100 000 души.

Разпореждането за прекратяване на плановите операции и прием в болници се отнася за всички 9 лечебни заведения в Пазарджик, Велинград, Панагюрище и Пещера.

Изключение се допуска за дейностите, свързани с трансплантации, онкологични и онкохематологични заболявания, рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Временните мерки, определени със заповедта, може да бъдат променени в зависимост от епидемичната ситуация, се казва в заповедтта на директора на РЗИ. 

На 8 март се навършва една година от обявяването на първите случаи на заразени с COVID-19 у нас. От тогава до момента общият брой на заразените е 260 308. Починалите в резултат на коронавирусната инфекция са 10 614 лица. В област пазарджик потвърдените случаи до момента са  7372. 

Със заболеваемост на 14-дневна база от 253 лица на 100 000 души население Пазарджик продължава да бъде в червената ковид зона на картата.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести до края на първата седмица на месец март 2021 г. британски вариант на вируса е доказан в областите Благоевград, Бургас, Варна, В.Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково и Ямбол. 

През последните седмици честотата му се увеличава, особено за областите София, Бургас, Кюстендил, Пазарджик и Сливен.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии