Приеха план-приема за учебната 2018-2019 в Пазарджишка област

13.02.2018 17:29 3532 Коментари: / Добави коментар Редактор: Елена Кирилова Пазарджик
Приеха план-приема за учебната 2018-2019 в Пазарджишка област

Държавният план-прием по професии и специалности в област Пазарджик за учебната 2018/2019 г. беше приет на заседание на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие.

За следващата учебна година прием в профилирани и професионални паралелки ще бъде обявен в 41 училища на на територията на областта.

Профилирано обучение ще предложат 18 средни училища, в т.ч. и трите профилирани гимназии в Пазарджик. Ще се реализира обучение по 9 профила.

Най-голям е броят на паралелките с профил „Чужди езици” – 9, следван от „Природни науки” – 6 паралелки, „Софтуерни и хардуерни науки”,„Предприемачество”, „Хуманитарни науки” – по 5 паралелки, „Математически” – 3 и по 2 паралелки в профилите „Икономическо развитие”, „Музика” и „ Изобразително изкуство”.

Професионално образование и обучение ще се реализира в 25 училища, от които 16 професионални гимназии, сред които, обявената за училище с национално значение Национална професионална гимназия по горско стопанства „Хр. Ботев“ – гр. Велинград и трите иновативни ПГИМ, ПГМЕТ и ПГХХТ – гр. Пазарджик.

Предложения за прием в професионални паралелки има и от 5 средни училища: СУ „Ал. Иванов-Чапай“ – гр. Белово; СУ „М. Драгинов“- с. Драгиново, общ. Велинград; СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Ракитово; СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Стрелча и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Сърница; 2 профилирани гимназии: ПМГ „К. Величков“ и ПГ „Ив. Аксаков“ – гр. Пазарджик и 2 обединени училища: ОУ „Хр. Ботев“ – с. Калугерово, общ. Лесичово и ОУ „Хр. Ботев“ с. Семчиново, общ. Септември.

Броят на учениците, завършващи VІІ клас през тази година, в 12-те общини на областта е общо 2493. Те ще трябва да кандидатстват за прием в 38 профилирани и 66 професионални паралелки.

Професионалното образование и обучение е застъпено по професии и специалности от повече от 20 професионални направления, като 50 паралелки са с придобиване на ІІІ степен на професионална квалификация, 13 паралелки – ІІ степен и 3 паралелки – с придобиване на І степен на професионална квалификация ( в двете обединени училища в с. Калугерово и с. Семчиново и ПГСС „Царица Йоанна” – Пазарджик.)

Ще се предложи обучение по 8 нови за отделните училища професии и специалности, като по три от тях – „Монтьор по автоматизация“(ПГПТ – Пазарджик), „Съдебен служител“(ПГИМ - Пазарджик) и „Аниматор в туризма“ (ПГ „Аксаков” – Пазарджик) до момента в региона не се е реализирало професионално обучение. В две средни училища- СУ „Ал. Иванов- Чапай” гр. Белово и СУ „Св. Кл. Охридски” - гр. Ракитово за следващата учебна година е заявен план-прием само за професионално обучение по нови за училищата професии - „Системен програмист”(СУ – гр. Белово), „Монтьор на транспортна техника” и „Фризьор”( СУ – гр. Ракитово).

Всички предложения на директорите за прием по нови професии са подкрепени от местния бизнес, като са постигнати договорености за провеждане на практиките в реална работна среда и модернизация на наличната база и техника за нуждите на обучението по съответната професия и специалност.

В предложението на РУО-Пазарджик за прием по професии и специалности са включени и паралелки – дуално обучение, към които се наблюдава засилване на интереса от страна на учениците и техните родители. За цялата област, прием в тази нова форма на обучение ще има в три професионални гимназии:

  1. ПГИТМТ – гр. Панагюрище по професиите: Минен техник/Минна електромеханика; Техник на прецизна техника/Лазерна и оптична техника; Хотелиер/Организация на хотелиерството; Мехатроника/Мехатроника; Машинен техник/ Машини и системи с ЦПУ;
  2. ПГХХТ – гр. Пазарджик по професията Химик-технолог, специалности Технология на целулозата, хартията и опаковките и Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти;
  3. ПГХВТ „Ат. Ченгелев“ – гр. Пещера по професиите: Биотехнолог/ Технология в биопризводствата и Химик-оператор/Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти.

Всички паралелки за обучение чрез работа са заявени от страна на регионалния бизнес в лицето на „Оптикоелектрон груп” АД - гр. Панагюрище, „Биовет” АД – Пещера, „Ди Ес Смит България” АД, „Монди Стамболийски” ЕАД, Камарата на целулозно-хартиената промишленост.

За учебната 2018/2019 година е заявен прием и в 6 паралелки задочна форма в ПГГСД „Ст. Божков“ – гр. Батак, ПГД „ Ив. Вазов" – гр. Велинград, ПГСС „Царица Йоанна" – гр. Пазарджик, ПГХХТ- гр. Пазарджик и ПГМЗС – гр. Септември, както и 1 паралелка вечерна форма на обучение в ПГЛПМ „В. Левски“ – гр. Пещера.

Предложението на РУО-Пазарджик за държавен план-прием по професии е взет е под внимание броят завършващи VІІ клас по населени места и общини и е анализирано изпълнението на приема за предходните три години.

При изготвянето му са отчетени стратегиите, прогнозите и плановете на общините от област Пазарджик, след проведени срещи на началника на РУО с браншови организации, с бизнеса, с кметове и общински администрации. Съобразено е с писмо от МОН с посочени професии и специалности, по които има най-голям недостиг на кадри в страната.

Предложеният държавен план-прием по професии отговаря на постъпилите заявки от работодателите и техните представителни организации за обучение по определени професии и специалности.

Тагове: образование
Споделете в:

Коментари

Топ новини

БСП в задочен сблъсък със Слави Трифонов
21.01.2021 22:56 71
БСП в задочен сблъсък със Слави Трифонов

БСП провежда срещи с партии и граждански организации за предстоящите избори и гар...

Бабинден в пандемия и във Велинград
21.01.2021 21:45 80
Бабинден в пандемия и във Велинград

Противоепидемичните условия възпрепятстваха традиционното отбелязване на празника...

Възстановяват открития плувен басейн в Пазарджик
21.01.2021 17:52 3214
Възстановяват открития плувен басейн в Пазарджик

Днес амбицията на община Пазарджик е да вдъхне нов живот на открития плувен басей...

ТМ+

Пазарджиклийка запечати във филми Дубай, Египет и Рим
20.01.2021 16:45 1971 TM +
Пазарджиклийка запечати във филми Дубай, Египет и Рим

Телемедиа започва излъчване на поредица от документални филми. „Дубай &nd...

Арменската общност иска от Радев друга дата за изборите
20.01.2021 13:35 149 Общество
Арменската общност иска от Радев друга дата за изборите

Арменската общност в страната се обяви против датата на парламентарните избори&nb...

Какъв е характерът на детето според датата му на раждане
10.01.2021 15:58 1003 Общество
Какъв е характерът на детето според датата му на раждане

Искате ли да разберете малко „тайна информация“ за вашето малко слънч...

Над 350 хиляди българи празнуват на Ивановден
07.01.2021 15:42 290 Общество
Над 350 хиляди българи празнуват на Ивановден

Българската православна църква почита днес паметта на св. Йоан Кръстител, който к...