Приеха план-приема за учебната 2018-2019 в Пазарджишка област

13.02.2018 17:29 3184 Коментари: / Добави коментар Редактор: Елена Кирилова Пазарджик
Приеха план-приема за учебната 2018-2019 в Пазарджишка област

Държавният план-прием по професии и специалности в област Пазарджик за учебната 2018/2019 г. беше приет на заседание на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие.

За следващата учебна година прием в профилирани и професионални паралелки ще бъде обявен в 41 училища на на територията на областта.

Профилирано обучение ще предложат 18 средни училища, в т.ч. и трите профилирани гимназии в Пазарджик. Ще се реализира обучение по 9 профила.

Най-голям е броят на паралелките с профил „Чужди езици” – 9, следван от „Природни науки” – 6 паралелки, „Софтуерни и хардуерни науки”,„Предприемачество”, „Хуманитарни науки” – по 5 паралелки, „Математически” – 3 и по 2 паралелки в профилите „Икономическо развитие”, „Музика” и „ Изобразително изкуство”.

Професионално образование и обучение ще се реализира в 25 училища, от които 16 професионални гимназии, сред които, обявената за училище с национално значение Национална професионална гимназия по горско стопанства „Хр. Ботев“ – гр. Велинград и трите иновативни ПГИМ, ПГМЕТ и ПГХХТ – гр. Пазарджик.

Предложения за прием в професионални паралелки има и от 5 средни училища: СУ „Ал. Иванов-Чапай“ – гр. Белово; СУ „М. Драгинов“- с. Драгиново, общ. Велинград; СУ „Св. Климент Охридски“ – гр. Ракитово; СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Стрелча и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Сърница; 2 профилирани гимназии: ПМГ „К. Величков“ и ПГ „Ив. Аксаков“ – гр. Пазарджик и 2 обединени училища: ОУ „Хр. Ботев“ – с. Калугерово, общ. Лесичово и ОУ „Хр. Ботев“ с. Семчиново, общ. Септември.

Броят на учениците, завършващи VІІ клас през тази година, в 12-те общини на областта е общо 2493. Те ще трябва да кандидатстват за прием в 38 профилирани и 66 професионални паралелки.

Професионалното образование и обучение е застъпено по професии и специалности от повече от 20 професионални направления, като 50 паралелки са с придобиване на ІІІ степен на професионална квалификация, 13 паралелки – ІІ степен и 3 паралелки – с придобиване на І степен на професионална квалификация ( в двете обединени училища в с. Калугерово и с. Семчиново и ПГСС „Царица Йоанна” – Пазарджик.)

Ще се предложи обучение по 8 нови за отделните училища професии и специалности, като по три от тях – „Монтьор по автоматизация“(ПГПТ – Пазарджик), „Съдебен служител“(ПГИМ - Пазарджик) и „Аниматор в туризма“ (ПГ „Аксаков” – Пазарджик) до момента в региона не се е реализирало професионално обучение. В две средни училища- СУ „Ал. Иванов- Чапай” гр. Белово и СУ „Св. Кл. Охридски” - гр. Ракитово за следващата учебна година е заявен план-прием само за професионално обучение по нови за училищата професии - „Системен програмист”(СУ – гр. Белово), „Монтьор на транспортна техника” и „Фризьор”( СУ – гр. Ракитово).

Всички предложения на директорите за прием по нови професии са подкрепени от местния бизнес, като са постигнати договорености за провеждане на практиките в реална работна среда и модернизация на наличната база и техника за нуждите на обучението по съответната професия и специалност.

В предложението на РУО-Пазарджик за прием по професии и специалности са включени и паралелки – дуално обучение, към които се наблюдава засилване на интереса от страна на учениците и техните родители. За цялата област, прием в тази нова форма на обучение ще има в три професионални гимназии:

  1. ПГИТМТ – гр. Панагюрище по професиите: Минен техник/Минна електромеханика; Техник на прецизна техника/Лазерна и оптична техника; Хотелиер/Организация на хотелиерството; Мехатроника/Мехатроника; Машинен техник/ Машини и системи с ЦПУ;
  2. ПГХХТ – гр. Пазарджик по професията Химик-технолог, специалности Технология на целулозата, хартията и опаковките и Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти;
  3. ПГХВТ „Ат. Ченгелев“ – гр. Пещера по професиите: Биотехнолог/ Технология в биопризводствата и Химик-оператор/Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти.

Всички паралелки за обучение чрез работа са заявени от страна на регионалния бизнес в лицето на „Оптикоелектрон груп” АД - гр. Панагюрище, „Биовет” АД – Пещера, „Ди Ес Смит България” АД, „Монди Стамболийски” ЕАД, Камарата на целулозно-хартиената промишленост.

За учебната 2018/2019 година е заявен прием и в 6 паралелки задочна форма в ПГГСД „Ст. Божков“ – гр. Батак, ПГД „ Ив. Вазов" – гр. Велинград, ПГСС „Царица Йоанна" – гр. Пазарджик, ПГХХТ- гр. Пазарджик и ПГМЗС – гр. Септември, както и 1 паралелка вечерна форма на обучение в ПГЛПМ „В. Левски“ – гр. Пещера.

Предложението на РУО-Пазарджик за държавен план-прием по професии е взет е под внимание броят завършващи VІІ клас по населени места и общини и е анализирано изпълнението на приема за предходните три години.

При изготвянето му са отчетени стратегиите, прогнозите и плановете на общините от област Пазарджик, след проведени срещи на началника на РУО с браншови организации, с бизнеса, с кметове и общински администрации. Съобразено е с писмо от МОН с посочени професии и специалности, по които има най-голям недостиг на кадри в страната.

Предложеният държавен план-прием по професии отговаря на постъпилите заявки от работодателите и техните представителни организации за обучение по определени професии и специалности.

Тагове: образование
Споделете в:

Коментари

Топ новини

МЦ ВИВА има спешна нужда от предпазни средства
02.04.2020 12:08 82
МЦ ВИВА има спешна нужда от предпазни средства

Медицински център за доболнична помощ „ВИВА„ ЕООД - Пазарджик отправя...

COVID - 19 у нас
02.04.2020 11:35 212
COVID - 19 у нас

Няма съмнение, че разпространението на COVID-19 в България е най-актуалната тема ...

Множество сигнали за паднали дървета и клони
02.04.2020 11:11 102
Множество сигнали за паднали дървета и клони

Над 20 сигнала за паднали дървета и клони, в следствие на необичайния за апри...

ТМ+

Инж. Емил Йончев с призив в помощ на МБАЛ - Пазарджик
01.04.2020 19:05 3492 Общество
Инж. Емил Йончев с призив в помощ на МБАЛ - Пазарджик

П Р И З И В !!! БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ от  Ротари клуб Пазарджик УВАЖАЕМИ...

Сдружението на предприемачите в Пазарджик с призив за подпомагане на медиците
25.03.2020 18:10 1142 Акценти
Сдружението на предприемачите в Пазарджик с призив за подпомагане на медиците

П Р И З И В до правещите бизнес в Община Пазарджик инициативни и можещи х...

Медиите в Пазарджик с призив за навременна информация за COVID-19
24.03.2020 17:44 3456 Общество
Медиите в Пазарджик с призив за навременна информация за COVID-19

До председателя на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса До Директора ...

Окончателно - Марин Рачев вече не е кмет на община Септември
06.03.2020 13:44 8229 Акценти
Окончателно - Марин Рачев вече не е кмет на община Септември

Официално Общинската избирателна комисия в Септември прекрати предсрочно пълномощ...