Първата среща по проекта Моят Виртуален Град се проведе в Пазарджик

25.10.2018 17:23 817 Коментари: / Добави коментар Източник: Община Пазарджик Редактор: Павлина Гаджева Пазарджик
Първата среща по проекта Моят Виртуален Град се проведе в Пазарджик

На 25-ти октомври се проведе първата партньорска среща по проект „Моят Виртуален Град“ в сградата на общинска администрация на гр. Пазарджик.

Проектът стартира през октомври 2018 г. и е с продължителност 24 месеца, като основната му цел е да повиши знанията, уменията и компетенциите на учители и ученици от средните училища в гр. Пазарджик, гр. Кочани (Македония) и гр. Веление (Словения) по теми свързани с местното самоуправление, екология и опазване на околната среда, климатични промени и устойчива употреба на енергийните източници.

От българска страна, пилотно училище ще бъде Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт гр. Пазарджик. Община Пазарджик ще участва като представител на местното управление, а като представител на неправителствения сектор – сдружение „Център за устойчивост и икономическо развитие“. От Македония и Словения ще участват също по 3 организации: средно училище, публична институция и неправителствена организация.

Повече за проекта:

Учениците от средните училища са „утрешната“ демократична сила на нашето общество и те ще трябва да участват активно във всички сфери на икономическия, екологичен и социален живот на местно равнище. Предишен опит показва, че познанията им в тези области са оскъдни, както и липсата на желание за активно участие в различни дейности на местната общественост. Проектът цели да повиши уменията и знанията на настоящи и бъдещи ученици от средните училища свързани с различните предизвикателства, с които ежедневно се сблъскваме в обществения живот, като по този начин станат активни членове на техните местни общности. За да постигнем това, проектът ще се фокусира върху повишаване на уменията и знанията на учителите в области като екипна работа и сътрудничество, които ще доведат до разработване и изпълнение на общи образователни подходи, насочени към техните ученици.          

Проектът цели също така да представи предимствата на образователния подход „учене чрез действия“ по теми, които са от голям обществен интерес. Учителите ще се запознаят и възприемат иновативни практики за образование, а част от обученията включват теми като: отворени образователни ресурси (OER Web 2.0), платформа за сътрудничество и обмяна на добри практики eTwinning, с цел повишаване на уменията при използване на съвременни ИКТ (бел. ИКТ – информационни и комуникационни технологии) техники за преподаване, водещи до по-атрактивни за учениците образователни подходи.  

Съвместната работа в екип ще допринесе за установяване на добри партньорски взаимоотношения между участващите организации, ще повиши цялостните им знания и умения за създаване и изпълнение на нови проекти. Ползите за училищата ще бъдат свързани с повишаване качеството на образованието, чрез нови методологии и възможности за наука и знания, чрез създаване на мрежи за сътрудничество с техни колеги от други държави и чрез повишаване на уменията за международно сътрудничество. От гледна точка на учениците, проектът има за цел да допринесе за изграждането на едно младо европейско гражданско общество, което да е пионер в активното участие и повишаване на знанията относно въпроси и проблеми свързани с местната общественост.  

 

Споделете в:

Коментари

Топ новини

И община Ракитово ще подкрепи МБАЛ - Велинград
07.04.2020 18:39 148
И община Ракитово ще подкрепи МБАЛ - Велинград

Дни след като кметът Костадин Коев разкритикува своите колеги от Ракитово и Сърни...

В Съединение министър Танева обеща подкрепа за зеленчукопроизводителите
07.04.2020 17:38 163
В Съединение министър Танева обеща подкрепа за зеленчукопроизводителите

В най-скоро време се очаква навсякъде в страната да заработят общинските, фермерс...

Хигия показа отделението за Ковид болни
07.04.2020 17:38 1618
Хигия показа отделението за Ковид болни

Част от отделението по физиотерапия на МБАЛ Хигия е изолирана за прием ковид болн...

ТМ+

Инж. Емил Йончев с призив в помощ на МБАЛ - Пазарджик
01.04.2020 19:05 6134 Общество
Инж. Емил Йончев с призив в помощ на МБАЛ - Пазарджик

П Р И З И В !!! БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ от  Ротари клуб Пазарджик УВАЖАЕМИ...

Сдружението на предприемачите в Пазарджик с призив за подпомагане на медиците
25.03.2020 18:10 1512 Акценти
Сдружението на предприемачите в Пазарджик с призив за подпомагане на медиците

П Р И З И В до правещите бизнес в Община Пазарджик инициативни и можещи х...

Медиите в Пазарджик с призив за навременна информация за COVID-19
24.03.2020 17:44 3707 Общество
Медиите в Пазарджик с призив за навременна информация за COVID-19

До председателя на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса До Директора ...

Окончателно - Марин Рачев вече не е кмет на община Септември
06.03.2020 13:44 8649 Акценти
Окончателно - Марин Рачев вече не е кмет на община Септември

Официално Общинската избирателна комисия в Септември прекрати предсрочно пълномощ...