29.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

РЗИ Пазарджик ще организира бдение в памет на жертвите от ХИВ/СПИН

Традиционно третият етап на Националната АНТИСПИН кампания стартира с отбелязването на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, както и с жертвите на коварното заболяване. Международният ден се отбелязва всяка трета неделя на месец май.

Кампанията на Министерство на здравеопазването тази година преминава под мотото: „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“. Цел на кампанията е да се почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да се насочи общественото внимание към социалната значимост на заболяването, да се повиши обществената информираност за ХИВ и да се отбележи, че превенцията, лечението и грижите и услугите за подкрепа на лицата с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят от тях.

В тази връзка Министерство на здравеопазването, чрез здравните инспекции организира бдения в цялата страна.

РЗИ Пазарджик се включва в кампанията и на 19 май – неделя, от 20 до 21 часа, на площад „Васил Левски“, организира вечерно бдение в памет на жертвите от ХИВ/СПИН.

Всички граждани желаещи да изразят съпричастността си към засегнатите от болестта и към проблема ХИВ/СПИН, могат да се включат във вечерното бдение на здравната инспекция или запалят свещ на прозореца в домовете си в 21.00 ч., като знак за почитта си към жертвите и в подкрепа на техните близки.

От РЗИ напомнят, че до края на седмицата от  9.00 ч. до 16.00 ч. всеки желаещ може да провери безплатно и анонимно своя ХИВ-статус в лабораторията на РЗИ Пазарджик – гр. Пазарджик, ул. „Болнична“ № 17. Освен за ХИВ, желаещите могат да се изследват за Хепатит В и Хепатит С, с бързи тестове.

На 17 май от 11 ч. инспектори от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, съвместно с младежи от Български Червен Кръст ще раздават червени балони, здравно-информационни материали и кондоми в централна част на град Пазарджик.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии