27.8 C
Пазарджик
петък, 12 юли, 2024

Сдружението на музеите иска повече пари от държавата

Сдружението на българските музеи изпрати писмо до премиера Бойко Борисов с три конкретни искания. Председателят на сдружението Борис Хаджийски сподели пред Телемедиа за кои предложения очакват подкрепа от министър-председателя.

Сдружение „Български музеи“ защитава интересите на 114 музея и художествени галерии, които се финансират от държавата. Те имат три искания, които са изпратили на министър-председателя Бойко Борисов, сподели председателят на сдружението и директор на Регионалния исторически музеи в Пазарджик Борис Хаджийски.

Сдружението настоява да се въведе единен разходен стандарт на принципа на субсидираната численост и за още 55 музея и галерии, които се финансират от общините, както и да бъдат финансирани стопанисваните от тях закрити площи. Да има и ежегоден допълващ стандарт за поддържане на откритите площи, които всички музеи стопанисват. За всичко това са необходими още малко над 7 милиона лева.

Писмото до премиера бързо е получило отговор, че е изпратено до министерствата на финансите и културата. Борис Хаджийски се надява те да откликнат и исканията на музеите да бъдат включени в бюджета на държавата за следващата година и те да получат по-адекватно финансиране.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии