29.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Ще бъде ли почистено коритото на река Марица?

Според местната управа Общината е с вързани ръце заради бюрократични спънки

Коритото на река Марица в Пазарджик се е превърнало в джунгла. То е покрито със саморасли върби и тополи, които пречат на оттичането на водата и трябва да бъдат изсечени, а отпадната дървесина да бъде изнесена извън коритото на реката. Това е, което трябва да се направи по спешност, коментират жителите на града.

Пазарджиклии още помнят 2005 година, когато заради проливни дъждове и непочистеното корито, реката наводни част от града и разруши едно от мостовите съоръжения.

Според мен трябва един по-сериозен дъжд и тука ще стане наводнение както преди няколко години. Така, че ако кмета си гледа работата както трябва ще се постигнат нещата. Опасно е за близките блокове тука и за хората, които живеят, защото като излезе реката извън коритото става вече лошо, според Иван Тошев.

Ако дойде повече вода и какво става. От както се помня почти все е така никой не чисти.

Би трябвало да се отделят средства за да не стане някакво повторение от преди години, когато тоя мост падна.

Според местната управа Общината е с вързани ръце заради бюрократични спънки.

Община Пазарджик не разполага с валидно комплексно разрешително за почистването на речното корито, обясни кмета Петър Куленски.

Според Басейнова дирекция всички участъци от коритото, които трябва да се почистят попадат в рамките на корекцията на реката. В тези случаи Законът не предвижда разрешително.

Тоест в този случай ние с едно писмо, в момента го изготвят колегите, ще уведомим кмета за последващите действия. Като единствено той трябва да уведоми Регионалната инспекция по околната среда и водите за инвестиционното намерение и може да започне почистването на храстовата и дървесна растителност, поясни Васил Узунов – директор на Басейнова дирекция-Пловдив.

Пазарджиклии се надяват това да се случи в най-скоро време.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии