2.9 C
Пазарджик
четвъртък, 29 февруари, 2024

Ще изчезне ли българският розов домат?

Все по-малко са хората, които се наемат да отглеждат традиционния розов български домат. Той се намира все по-рядко, а цената му скача.

Семейството на Венцислав Петков са дългогодишни земеделци. Отглеждали са различни видове култури. Разказва, че работата е приятна, но и изключително трудна.

В момента земеделският производител отглежда само розови домати. Цялата реколта изпраща за Англия,  където е сключил договор с голяма търговска верига.

Неблагоприятеният климат тази година се отрази много на доматите, обясни още Венцислав Петков. Зле му влияят високите температури, засушаването и обилните дъждове. Затова и цената му е по-висока.

Според Статистика на Министерството на земеделието и храните през последните години се наблюдава спад в площите и добивите на домати на открито. През 2019 г. реколтата е над 95 000 тона, през 2020 има спад с 27% , а през 2021 спадатът в сравнение с 2019 е 61%.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии