7.9 C
Пазарджик
петък, 1 март, 2024

Ще се ваксинират ли пазарджиклии?

Над милион и половина българи биха се ваксинирали срещу COVID-19. Това показва социологическо проучване на „Тренд“.  Спрямо образователния статус, се отчита, че сред висшистите делът на деклариращите, че биха се ваксинирали е най-висок.

Проучването на Тренд е категорично, че 28 процента от българите биха се ваксинирали. 43 процента от анкетираните имат опасения и няма да се ваксинират. Значим е делът  на тези, които не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали – 29 процента.

Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна с 22 процента и опасенията от странични ефекти 12% са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират.

Противоречивата информация за ваксината или пък липсата на информация с 9% също се явява като причина да не се ваксинират.

Медиите остават основният канал за информиране по отношение на ваксините срещу COVID-19  с 65%. Комуникацията с близки и познати  с 38% също продължава да е начин за информиране на българите по темата, следвана от социалните мрежи  – 28%.

Личните лекари също са основен източник на информация за ваксините 27%.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии