6.9 C
Пазарджик
събота, 2 март, 2024

Тайнството на библиотеките

Второкласниците от НУ „Отец Паисий“ Пазарджик заедно с техните учители, Гергана Комсийска, Благовеста Иванова и Марияна Вишева търсят и откриват тайнството на книгите. Техни спътници по пътя към откриването на тайните са техните верни приятели – библиотекарите от РБ „Никола Фурнаджиев“ Пазарджик.

Елена Маргова им предложи екранна разходка по пътя на най-красивите и впечатляващи библиотеки из света – от седмото чудо на Античността – Александрийската библиотека, до изумителната футуристична библиотека в Тиендзин – Китай, в 3D образ на човешко око; библиомагаретата в Колумбия и камилската библиотека в Кения.

„Аз пак ще пътувам до Париж и ще помоля да отидем до Френската библиотека.“, заявява едно момиченце.

„Фолклорно наследство на Пазарджишкия край” е другата тема, в която учениците се включиха. Децата се запознаха с характерни за Пазарджик народни песни и приказки, легенди, пословици и поговорки. Прочетоха легендата за превземането на крепостта Цепина, историите на Хитър Митър – нашият събрат на Хитър Петър, народни песни, свързани с бита и труда на хората, отгатваха гатанки. Разгледаха сборници с материали по темата от фонда на отдел „Краезнание“ – „Народна проза от Пазарджишко”, „Народни песни от Пазарджишко и Нишко”, „Исторически предания, легенди и песни от Пазарджишко“ и др.

Най-голям интерес предизвикаха приказките на Спасия Джуренова, наричана българската Шехеразада, които са поместени в книгите „Кон звездалия“ и „Баба разказва“. Учениците показаха добри познания и взеха активно участие в беседата, като дадоха примери за народни приказки, техните герои, пословици, поговорки.

Рисуваха по мотиви от пазарджишкия словесен фолклор, а в класните стаи ще подредят изложба с цветните картини.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии