7.9 C
Пазарджик
петък, 1 март, 2024

Традициите на Тодоровден оживяват в ПГСС „Царица Йоанна“

В Професионална гимназия по селско стопаство “Царица Йоанна“ е празник на красотата и силата. Конски тропот оглася двора на 120 – годишното училище по звуците на български народни песни.

Тодоровден е – с дъха на пролетта идва и един хубав български празник – празникът на красивите и силни коне. За нас, българите, конят има историческо значение. На коне са дошли прабългарите от далечни страни на Балканския полуостров. Най- големите си победи са постигали с помоща на коня. Смятали са го за свой неразделен спътник. Те вярвали в неговата свръхестествена сила и го издигали в култ. 

За ПГСС “Царица Йоанна“ това е и професионален празник от 1996г., когато се откриват паралелките по специалността „Коневъдство и конен спорт“ и традицията продължава с професията „Ветеринарен техник“, по която се обучават ученици от 2010г.

Най-голяма радост на децата достави огромият кон- тежковоз, който беше предпочитаният модел за снимки. 

Празникът се организира с подкрепата на Община Пазарджик и с участието на собствен кон Византийка, язден от ученик от 11 в клас – Марин Михайлов, професия „Ветеринарен техник“. Демонстрация на красота , умения и сила се представят от конете от фермата на Петър Шарков /8 коня/ и тежковозите на Сунай Караасан. Водещ на демонстрациите и представянето е Диана Николова – инструктор по езда и конен спорт.

 

Конете, представени за демонстрацията са от линията на рисистите коне в България, структура, която съществува от 1700г. Чистокръвността им се доказва с ДНК проби в лаборатории в Германия.

*Кон Робиньо – 14-годишен
Порода – френски по американски рисак
Ход – тръс.

*Плаер Модел – 9-годишен
Порода – американски по италиански рисак
Ход – тръс

*Кон Гигант – 12-годишен
Порода – руски по американски рисак
Ход – раван
Конят е призведен в България, във фермата на г-н Шарков и има 69 родени кончета, които бягат по хиподрумите на Гърция и Турция.

*Кон Гигант Първи – 4-годишен
Порода – руски по американски рисак
Ход – раван

*Кон Брилянт – 8-годишен
Порода – френски по американски рисак
Ход – раван

*Кон Акрундос – 10-годишен
Порода – руски по американски рисак
Ход – раван

*Кон Гари – 9- годишен
Порода – френски рисак
Ход – раван

*Кобила Романтична – 3-годишна
Порода – рисак
Ход – раван

След представянето на конете в двора на гимназията, по главната алея имаше демонстрация на конски впряг с двуколки и оседлани коне.

 

 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии