5.9 C
Пазарджик
вторник, 5 март, 2024

Юбилейна изложба на Борис Резов е подредена в Пазарджик

За първи път в залата на галерия Георги Машев в Пазарджик бе подредена юбилейна изложба с картини на художника Борис Резов, притежание на негови приятели и ценители на творчеството му. В експозицията са представени 67 платна от първите му години на работа до последните през настоящата 2019 година. Повод за изложбата е 90-тата годишнина от рождението на Борис Резов, който  е един от основателите на Дружеството на пазарджишките художници.

Изложбата на Борис Резов бе открита от секретаря на дружеството Стела Христева, а представянето направи художникът Марин Маринов. Картините са подредени от Илия Тончев.

По време на дългогодишното си творчество Борис Резов преминава през различни художествени стилове като пейзаж, кубизъм, абстракционизъм, графика и др. Признат е за един от най-големите майстори на акварела в България.

Резов е близък приятел с големите имена в изкуството като Величко Минеков, Димитър Казаков – Нерон, Панчо Панев, Аспарух Славков и Светлин Русев. Горда с неговото творчество е и дъщеря му.

През 2009 година Борис Резов дарява на галерията колекция с картини на Нерон. Произведения на художника присъстват в частни колекции в страната и чужбина. 120 негови картини са дарени и собственост на Художествена галерия „Станислав Доспевски“. Многократен носител на награди за живопис на Дружеството на пазарджишките художници.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии