27.8 C
Пазарджик
петък, 12 юли, 2024

Ученици от Пазарджик ще закичат 500 мартеници в Европейския парламент

На 2 март 24 ученици от Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ – Пазарджик ще представят България на поредното издание на програмата Евроскола в сградата на Европейския парламент в Страсбург. Денят е и патронен празник на училището-първото в страната, което за втори път печели голямата награда на Бюрото на Европейския парламент в България по програмата „Училище посланик на Европейския парламент“.

Екипът на младшите посланици от ПГ „Иван С. Аксаков“, с най-висок резултат от 263 точки в допълнителния модул на Програмата за училища посланици на ЕП, получи възможността да пътува до Страсбург, а общо 4 учебни заведения спечелиха участие в онлайн сесии на програма „Евроскола“ през 2021 г.

В допълнителния модул на Програмата взеха участие 13 училища от цялата страна и се състезаваха и оценяваха помежду си с по една избрана от тях дейност, за да спечелят пътуването до Страсбург. „Впечатлени сме от активността, ентусиазма и креативността, както и от многообразието на дейностите, отчетени в модула.“, споделят от Бюрото на Европейския парламент.

През октомври 2019 г., общо 20 училища посланици на Европейския парламент бяха избрани да се включат с една своя дейност в допълнителен модул по Програмата за училища посланици. Предвидено беше в края на годината всички училища да се оценят взаимно и така ПГ „“Иван С. Аксаков“, събра най-много точки в крайното класиране и получи право на участие в специална сесия на „Евроскола“ в Страсбург, след като бъдат разрешени посещенията.

„Поради пандемията, действието на този модул беше удължено до края на календарната година и през декември 2020 г. избралите да продължат участието си в модула 13 училища оцениха инициативите на всяко от останалите 12 по четири предварително зададени критерия – свързаност с целите на Програмата; новаторство и креативност на използвания формат; обхват на дейността; качеството на споделените материали.“, уточняват от Бюрото на ЕП.

Училището, класирано на първо място, ПГ „Иван Сергеевич Аксаков“, Пазарджик, бе отличено за своята инициатива #EвропаЕСподеленасвас, проведена в дните около 9 май 2020 г. и реализирана в 3 етапа – онлайн викторини за журналисти от три електронни медии по темите „Какво представлява Европейският съюз?“ и „Какво предстои в ЕС?“; симулирано заседание на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на ЕП с евродепутата Радан Кънев; и виртуална дискусия „Десет неща, които ЕС прави за борба с коронавируса“ с българския еврокомисар, в която се включват 176 участници от 20 училища в региона.

През 2018 година, учениците на Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков“ в Пазарджик получиха най – високата оценка за училище посланик на ЕП и спечелиха първото място в Програмата на Бюрото на ЕП в България в оспорвана надпревара с 30 училища от цялата страна. Пазарджишката Гимназията официално е сертифицирана и получи дво плакета „Училище посланик на ЕП“ от Бюрото в България.

На хибридната сесия на Евроскола на 2 март, участие ще вземат 1000 ученици от 27 – те държави от ЕС, онлайн и присъствено. На своите връстници младшите посланици от „Аксаков“ ще закичат 500 мартеници в залата на Европейския парламент в Страсбург.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии