23.9 C
Пазарджик
петък, 14 юни, 2024

В община Пазарджик ще се подменят стари уреди за битово отопление

По процедурата „За по-чист въздух“ ще се финансира подмяната на топлоуреди на дърва или въглища с екологични алтернативи. Община Пазарджик е одобрена по този важен стратегически проект по програма към Министерство на околната среда и водите, която се съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и е с индикативен бюджет от малко над 49 млн. лв.

Тази програма обхваща дейностите, свързани с безплатна подмяната на старите уреди за отопление със съвременни като климатик, термопомпа, котел или камина за пелети или дървен чипс. Това съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов на среща с кметовете на населени места.

Всъщност данните на екоминистерството сочат, че основният източник на замърсяване на въздуха с финни прахови частици е битовото отопление.

Кметът на Пазарджик каза още, че според него е по-справедливо разпределението на средствата между града и селата да е наполовина, дори и с превес за селата, независимо че там живеят по-малък брой жители, но пък там по-голяма част от домакинствата се отопляват на твърдо гориво. Предстоят поне две обследвания след старта на проекта.

Тодор Попов възложи на кметовете да говорят с хората от своите населени места, за да им разяснат проекта да подмяна на уредите за отопление. Той препоръча да се започне от най-бедните. Кметовете на селата получиха подробна информация за това как и кой може да кандидатства, а след седмица и всички заинтересовани ще могат да се информират от сайта на Община Пазарджик или на място в Областния информационен център.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии