7.9 C
Пазарджик
петък, 1 март, 2024

Вещо лице си направи отвод по делото срещу Ахмед Муса

Вещо лице по делото срещу Ахмед Муса Ахмед и още 13 обвиняеми за радикален ислям си направи самоотвод. Д-р Сефер Хасан се отказа от изготвянето на съдебно-теологична експертиза, като изтъкна лични семейни причини и служебна ангажираност. Това стана причина Окръжен съд-Пазарджик да потърси съдействие от Висшия ислямски институт за определяне на друго вещо лице. На поредното заседание по делото беше променена и мярката на шестима от подсъдимите.

 

Назначената от съда съдебно-теологична експертиза по делото за радикален ислям се оказа, че не е изготвена. Назначеното вещо лице д-р Сефер Хасан съобщи, че е получил призовка за съдебното заседание преди седмица и не е знаел за какво е призован. Той поиска да си направи отвод като вещо лице, тъй като се грижи за онкоболния си баща и има прекалено голяма служебна ангажираност.

 

Защитниците на 14-те подсъдими и прокурор Васил Малинов настояха на вещото лице да се даде по-дълъг период от 6 месеца, за да изготви експертизата. Съдът обаче прецени, че д-р Сефер Хасан е изтъкнал сериозни причини, за да откаже възложената му задача. Съдебният състав реши да изпрати писмо до Висшия ислямски институт, с което го задължава да посочи друго вещо лице-специалист в областта на Ислямската теология.

 

Защитата на шестима от подсъдимите поиска по-леки мерки. Съдът реши, че тъй като Ерджан Смаил, Йосиф Минчев, Александър Иванов, Райко Карталов, Веселин Стефанов и Ненко Щерев се явяват на всяко съдебно заседание и нито едни път не са станали причина за отлагане на делото, следва да се уважат техните искания. Така мерките им за неотклонение бяха променени от парична гаранция в подписка.

 

Определението подлежи на обжалване  пред Пловдивския апелативен съд.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии