20.9 C
Пазарджик
неделя, 16 юни, 2024

ВКС потвърди 30 години затвор за двойния убиец Иван Николов от Пазарджик

Върховният касационен съд потвърди решението на Апелативен съд – Пловдив за налагане на наказание „лишаване от свобода“ за срок от 30 г. на Иван Николов за двойно убийство по расистки подбуди. През юни миналата година Окръжен съд-Пазарджик го осъди на 25 години затвор за убийството на Асен и Василка Илиеви.

 

Окръжният съд в Пазарджик призна 30-годишния Иван Николов за виновен по две обвинения. Първото от тях е ,че на 5 ноември 2016 година по расистки подбуди умишлено е умъртвил възрастно ромско семейство. Ден след като убил Асен и Василка Илиеви, Николов прострелял с пушка две жени. Съдът му наложи едно общо наказание от 25 години затвор. Присъдата беше обжалвана пред Апелативен съд-Пловдив от прокуратурата, защитата и гражданските ищци. Апелативните магистрати увеличиха с 5 години наказанието на двойния убиец. Иван Николов обаче обжалва присъдата пред Върховния касационен съд. Тричленният състав на ВКС приема за неоснователна касационната жалба, с която се иска намаляване на размера на наложеното наказание.

 

Върховните магистрати окончателно се произнесоха, потвърждавайки решението на Апелативен съд – Пловдив за налагане на наказание „лишаване от свобода“ за срок от 30 г. на Иван Николов за двойно убийство по расистки подбуди. В решението на ВКС пише, че подсъдимият Николов е извършил типично престъпление от омраза, като е умъртвил видимо възрастни хора, с които не е имал никакви взаимоотношения и битов конфликт. Начинът на извършване на престъплението демонстрира изключителна степен на бруталност и свирепост, които отричат напълно социалното общуване и съжителство. Върховните съдии подчертават, че убиецът не е проявил никакво съчувствие, напротив, той е извършил престъплението безмилостно, с ожесточение, което не познава предел“. Налице са и многобройни отегчаващи вината обстоятелства, отбелязват върховните магистрати.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии