8.9 C
Пазарджик
неделя, 25 февруари, 2024

Вниманиие: Забранено е къпането в неохраняеми водоеми

Лятото е в разгара си, температурите са много високи и често граждани решават да се разхладят във водоеми. Те обаче крият много опасности и за това от ОДМВР-Пазарджик насочваме вниманието на хората за съществуването на този проблем.

Съгласно законодателството на обезопасяване подлежат плувните басейни, откритите канали, изкопите, участъците от морските крайбрежни води, реките, езерата, язовирите и микроязовирите, водоеми, които се използват за къпане, плуване, гребане и други водни спортове.

Препоръчваме на гражданите и особено на младежите на използват за къпане само обезопасени плувни басейни. За радост на територията на цялата област има открити и закрити басейни, които могат да се ползват активно през топлите дни на лятото.

Категорично се забранява къпането в язовири, микроязовири, напоителни канали, изкопи запълнени с вода, изкуствено създадени езера /като тези в парк „Острова” и парк „Стадиона” в гр.Пазарджик/. Това крие сигурен риск за живота и здравето на решилите да се разхладят в тях. Собствениците на тези водоеми имат задължението да ги обезопасят с лесно забележими знаци, забраняващи къпането, на които се посочва конкретната опасност. Табелите се поставят на разстояние не по-голямо от 200 м между тях. Когато водните площи се намират в населените места или в непосредствена близост до тях, се ограждат с парапети или пояс от нискостеблени растения. Когато скоростта на водата в откритите канали е по-голяма от 1,5 м/сек, по протежение на каналите се поставят стълби за слизане до дъното. В населените места те са на разстояние до 200 м, а извън населените места – до 500 метра.

Апелираме и към родителите да осъществяват по-ефективен надзор върху подрастващите, които са решили да ползват необезопасени водни площи. Това крие риск от травми, наранявания или от удавяне.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии