12.9 C
Пазарджик
сряда, 28 февруари, 2024

Време за наука в Пазарджик

Пазарджик бе домакин на Конференцията за науки, част от събитията “Focus on success“. Форумът бе организиран от Съвета за младежка политика и община Пазарджик.

В залата прозвучаха различни теории и идеи. Чуха се мненията на химици, медици, генетици и бъдещи космонавти.

Кудратлох Сахибудин всъщност представи научната си разработка „Орган-в-чип”, чиято цел е да се симулира функциите на човешките органи, а лекарят и предприемач д-р Ваньо Везиров впечатли с това, което сподели за 3D принтиране на медицински импланти и изработка на 3D анатомични и хирургични модели.

Колко важно е как се храним и как живеем сега, за бъдещите поколения, сподели доц. д-р Милена Георгиева, която работи в най-загадъчните сфери на молекулярната биология, генетиката, епигенетика и съвременната биомедицина.

Най-голямо любопитство събуди най-младата участничка в конференцията – космическото момиче на България Татяна Иванова, която има амбициите да полети в космоса и само след няколко дни заминава за САЩ, за да учи космическо инженерство. Пред Телемедиа тя отговори на въпрос, който никой не посмя да зададе в залата.

Регистрираните за участието в конференцията хора на различни възрасти, които дойдоха в зала „маестро Георги Атанасов“ в Пазарджик, зададоха десетки въпроси към лекторите. Конференцията за науки бе четвъртото събитие “Focus On Success”, с което Съветът за младежка политика изпълнява своята мисия да среща пазарджиклии с хора, превърнали се в добрите и успешни примери.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии