5.9 C
Пазарджик
вторник, 5 март, 2024

За и Против отмяната на извънредното положение

Точно два месеца България бе в условията на извънредно положение.

То бе въведено, за да се ограничи разпространението на заразата от новия коронавирус и значително промени ритъма на социалния и икономическия живот в страната.

За това време българското общество премина през няколко фази.

Първоначално дойде паниката и презапасяването с храна и стоки от първа необходимост, предпазните маски бяха дефицит, а дезинфектант за ръце се намираше изключително трудно. Постепенно животът започна да влизат в нормалния си ритъм, а хората свикнаха с новата ситуация.

Два месеца след въвеждането на ограниченията попитахме пазарджиклии, какво мислят за отмяна на рестрикциите.

Част от анкетираните пазарджиклии са на другия полюс. Те не мислят, че отмяната на извънредното положение е правилно решение.

Въпреки че днес е последен ден от обявеното на 13 март извънредно положение остават някои от предприетите мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.

Остава в сила изискването в градския транспорт и в закрити помещения.

При неспазване на тези разпоредби глобата е от 300 до 1000 лева.

При нарушаване на наложената карантина продължава да ни грози глоба от 5 000 лева. Запазва се изискването хората под 60 години да не пазаруват във времето от 8.30 до 10.30 ч. Все още не е разрешено сядането на пейки и по поляните в парковете и градините.

Всеки заразил се с вируса ще трябва да се изолира. В сила остава и 14-дневната задължителна карантина за пристигналите в България от страни с коронавирус. Удължава се срокът за действие на социално-икономически мерки за подкрепа на бизнеса и запазване на работни места.

Мярката 60/40 ще важи до 30 юни.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии