13.9 C
Пазарджик
неделя, 21 април, 2024

Започнаха пледоариите по делото за радикален ислям

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Окръжният съд в Пазарджик даде ход на съдебните прения по делото срещу Ахмед Муса и 13 негови сподвижници. 14-те подсъдими са обвинени в проповядване на омраза на верска основа и пропагандиране на война чрез идеите на Ислямска държава.

Начало на пледоариите постави прокурор Васил Малинов. Преди да започне по същество, той даде подробно разяснение затова що е „ислям“ и откъде произлиза. Прокурор Малинов подчерта, че „ислям“ означава „мир“ и обединява всички религии. Мюсюлманската религия призовава за разбирателство и разнопоставеност между хората, независимо какво изповядват. Държавното обвинение продължи с припомняне на събитията от близкия Изток и случващото се в Сирия и Ирак. Малинов обясни кога и как е създадена Ислямска държава и подчерта, че тя провежда пропагандна дейност, която достига до България. Подсъдимите са проводници на идеите на ИДИЛ, а идеологоята на ИДИЛ е салафистко-джихадистка. Именно такива са и част от иззетите по делото материали, каза още Малинов.
В обстойната си реч той обясни още, че поддържа обвиненията срещу Ахмед Муса и останалите 13 подсъдими. Муса е обвинен в това, че за периода ноември 2013 година до 25-ти ноември 2014 е проповядвал омраза на расова основа – чрез Интернет, чрез организиране на превод, издаване и разпространяване на книгата „Вероотстъпване“, както и в това, че при условията на продължавано престъпление е пропагандирал за война чрез проповеди в джамия и чрез Facebook – профил. Делото продължи с пледоариите на защитата на подсъдимите.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии