5.9 C
Пазарджик
вторник, 5 март, 2024

Започва ловния сезон за глигани

Откриването на ловния сезон 2021/2022 г. на местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня ще бъде на 2 октомври събота. Със заповед на министъра на земеделието груповото ловуване на дива свиня се разрешава не повече от два дни седмично. Излетите ще се правят по график, утвърден от директора на всяко ловно стопанство.

Близо 10 хиляди ловци в област Пазарджик ще се включат в ловния сезон за дребен и едър дивеч и дива свиня. По време на ловните излети тази година ще се съблюдава за стриктното изпълнение на мерките за биосигурност и дезинфекция, с цел превенция за ограничаване разпространението на Африканската чума по свинете.

По неофициални данни броят на дивите свине в страната е около 40 000, като преди навлизането на чумата той беше над 100 хиляди. В областта най-голяма е популацията на дивата свиня в районите на Ракитово, Велинград и Батак.

От Горското призовават ловците да спазват правилата за безопасност, за да не се стига до инциденти.

И тази година през първите четири ловни излети, ловците ще попълват формуляри за събиране на данни за определянето на запаса на дивата свиня в отделните региони и общо за сраната.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии