11.9 C
Пазарджик
петък, 24 май, 2024

Завърши укрепването на десния бряг на река Марица за защита сондажите на вододайната зона

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Завърши възстановяването на разрушените подпорни стени и укрепване на десен бряг на река Марица срещу устието на река Тополница за защита сондажите на вододайната зона на гр. Пазарджик.

След проведено публично състезание за възлагане на обществена поръчка и съгласно решение на Областния управител на Пазарджик за определяне на изпълнител, е възложено извършването на СМР на обект: „Възстановяване на разрушени подпорни стени и укрепване на десен бряг на река Марица срещу устието на река Тополница за защита сондажите на вододайната зона на гр. Пазарджик.” ( стойност 991 867.88 лв. с ДДС), осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, срок за изпълнение – 90 календарни дни.

Укрепването на десния бряг включва изграждане на защитна дига от стандартни фракции трошен камък и скални блокове по целия фронт на разрушението – от устието на главния отводнителен канал в землището на с. Мокрище до края на бетонната укрепителна стена по десния бряг на р. Марица преди Новия мост. Общата дължина на дигата е около 400 м.

Пред петата на дигата по целия фронт e изградена дънна възглавница с ширина 6м и дълбочина 2м. Тази възглавница е предназначена да предпазва петата на насипа от изравяне при високи скорости на речното течение. На две места са изградени дънни прагове, които започват от петата на дигата и достигат до съществуващия остров. Тяхната задача е да стабилизират речното дъно срещу изравяне. Дънните прагове са широки по 10м и са дълбоки по 2м. Конструкцията на тяхното напречно сечение е същата както на защитната възглавница.

Предстои свикването на държавна приемателна комисия, която да одобри и приеме извършените СМР строеж 1-ва категория съгласно ЗУТ.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии