12.8 C
Пазарджик
вторник, 23 април, 2024

Пазарджишки номинации за Международния ден на правото да знам

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

35 са тазгодишните номинации за наградите на днешния Международен ден на правото да знам – 28 септември 2018 г., а в тях има и граждани и институции от Пазарджишка област.

За шестнадесети път Програма „Достъп до информация” (ПДИ) ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Имената на победителите ще станат ясни на церемонията, която ще се проведе днес от 16.00 ч., в Литературен клуб „Перото“ в столичния Национален дворец на културата.

Тази година 35 номинирани се състезават в шест категории. Това са четири награди „Златен ключ” (за гражданин и НПО, търсещи най-активно правата си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), за журналистически материал/кампания, свързани с правото на достъп до информация, и за институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани) и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ” – съответно за институция, която грубо нарушава правата на гражданите по ЗДОИ, и за най-абсурден случай по този закон.  

Сред номинираните е и Борислав Лазаров от Елшица, за активността му в търсенето на правото на информация по ЗДОИ.

Номинация за антинаграда „Катинар” има и за иначе доказалата се като много добре работеща със ЗДОИ община Панагюрище – за частичните или пълните  откази, които е постановявала на заявленията на Лазаров (той е търсил информация относно разходи за ремонт на пътищав Елшица, за разчети по сметосъбирането, за приходите и разходите на общинското дружество „ВиК-Панагюрище” и др.).

По традиция е номинирана и РИОСВ-Пазарджик, но за наградата за институция, най-добре организирала предоставянето на информация. Екоинспекцията от години е отличник и е на върха в рейтинга за активната прозрачност в страната. Тя е единствената институция от Пазарджишка област, която е публикувала в Портала за отворени данни и регистър на подадените заявления по ЗДОИ за 2018, дори и за 2017-а година.

Целта на ежегодните награди е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по ЗДОИ, а и да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

През 2018 провеждането на церемонията за връчване на награди за Деня на правото да знам е възможно благодарение на подкрепата, която ПДИ получи в рамките на кампанията за набиране на средства през платформата Indiegogo: 

https://www.indiegogo.com/projects/breathe-freedom-of-information-champions-day  и по банков път. Тази година тя бе подкрепена и от „ХРАНИ ЖИКА“  ЕООД.

Номинациите и мотивите към тях може да видите в секцията Номинации на страницата на кампанията: http://www.righttoknowday.net/nominations/2018 

 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии