14.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

10 години възродена крепост „Перистера“

Стотици жители и гости на родопския град се събраха на хълма на гълъбите за да се насладят на зрелищната програма по повод юбилея на крепостта

В Пещера тържествено бяха отбелязани десет години от откриването на консервацията и реставрацията на антична и средновековната крепост Перистера“ и превръщането й в едно от „Чудесата на България“.

Литийно шествие с чудотворна икона на Света Петка водено от Архиерейски наместник – свещеноиконом Любомир Траянов, събра миряните пред едноименната църква за да съпроводят една от най-старите икони в България до крепостта „Перистера“. Всички се събраха на хълма край Пещера, където бе отслужена заупокойна молитва и Благодарствен молебен за здраве и просперитет. Програмата продължи със спектакъл на прабългарска школа „Бага Тур“- „Скрижалите на Тангра“.

Кметът Йордан Младенов сподели, че Пещера вече има своя нов символ, своята визитна картичка пред България, Европа и света и това е Перистера.

Гост на тържеството по повод годишнината бе вицепрезидента Илияна Йотова.

На юбилея присъства и главния виновник за това крепостта да бъде възродена доц. д-р Бони Петрунова. директор на Националния исторически музей.

След официалната част, поздрав към пещерци и техните гости със свои изпълнения отправиха гайдарски състав „Наздравица“, фолклорни формации към ОДК Пещера и квартет „Интро“. Със забележително светлинно и огнено шоу за финал завърши празничния ден по повод 10- годишнината от откриването на крепост „Перистера“. Мащабната проява, ще се помни дълго от пещерци и техните гости.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии