29.9 C
Пазарджик
понеделник, 24 юни, 2024

15 дами подредиха изложба на гоблени в Пещера

За втора поредна година художествена галерия „Проф. Веселин Стайков“ представи сътворените от 15 дами гоблени. До началото на месец май всеки желаещ може да види избродираното. С част от авторките на представените творби се срещна и екипът ни.

 

В България за начало на гобленарското изкуство се считат стенните платна „Плащаници“, изработени във Враца още през Средновековието. Най-близо до гобленарската техника са чипровските и котленските килими, с направата на които българската жена е претворялава своето въображение и фантазия. Гоблените, които познаваме днес в България започват да се бродират едва в началото на ХХ век.

 

Гобленарското изкуство продължава да се развива и усъвършенства. Създават се дизайни с различни видове бодове, а използваните материали при изработката им са все по-разнообразни. С модерните технологии днес на практика няма гоблен, който да не може да бъде ушит, разказват и гобленарките от Пещера.

 

Всяка участничка имаше възможност да предостави между 3 и 5 пана. До началото на месец май всеки желаещ може да види избродираното от тях в залата на художествената галерия в Пещера.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии