22.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

Обновиха часовниковата кула Сахата в Пещера

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

40 са архитектурните обекти, обявени за паметници на културата с местно значение на територията на община Пещера. Сред тях е  часовниковата кула „Сахата“. Построена е между 1650 и 1710 година. Кулата е един от малкото запазени архитектурни обекти от 17 век, втора по възраст в България.

Общата и височина е малко над 13 метра.  Камбаната на кулата е отмервала времето до Освобождението, след което е изоставена, а часовниковият механизъм е откраднат.

През 70-те години на миналия век тя е реставриана, поставен е нов часовников механизъм с циферблат,  а то 2017-т година часовникът е оборуздван с изцяло нова система с автоматично сверяване. Сега една от емблемите на пещера е цялостно обновена.

До този момент се стига след изпълнението на проект, финансиран от Министерството на културата и община Пещера.

Подменени са компроментираните камъните по облицовката, положени са фугиращи смеси, като старите са премахнати. От администрацията уточняват, че не е имало намеса в конструкцията на подпорните зидове.

Същите са в добро конструктивно състояние и удовлетворяват изискванията за носимоспособност. Освен консервация и реставрация, проектът включва и благоустрояване на площите около паметника, както и атрактивно осветление.

Същото е решено с прожектори, които комбинират заливащо и локализирано осветление, с което се постига акцентиране и открояване на целия обект и архитектурните детайли от него. 

Кметът Младенов благодари на арх. Пеев, който е автор на проектното предложение, на фирмата изпълнител за добре свършената работа, на екипа от общинската администрация и на живеещите в съседство на кулата, които са се включили в храната на обекта.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии