19.9 C
Пазарджик
вторник, 23 юли, 2024

Пещера отбеляза 144 години от своето Освобождение

На 19 януари се навършват 144 години от Освобождението на Пещера от османско иго. Ден, който ще остане в историческия календар на града като най-бележит. Днес, както всяка година, с благодарност и гордост си спомнихме за безбройните жертви дадени от българския народ. Освобождението на Пещера е част от победния ход на руските войски, командвани от ген. Гурко.

След превземането на Пазарджик едно руско войсково поделение тръгва за Пещера – това е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк. Именно той влиза на 19 януари 1878 г. като освободител на Пещера. Посрещането е на площад „Освобождение“ или т.н. „Голяма капия“ от кмета Иван Раков, духовенството и много граждани, развълнувани от изстраданата свобода.

С едноминутно мълчание присъстващите се поклониха пред паметта на кап. Сафонов и загиналите в Руско-турската освободителна война за Свободата на България. Венци и цветя поднесоха кметът на общината Йордан Младенов, председателят на Общински съвет д-р Николай Пенев, общественици, граждани и ученици, които се събраха пред паметника на кап. Сафонов, за да отдадат заслужена почит и уважение.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии