8.8 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Пещерската църква „Света Петка“ отбелязва своя храмов празник

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Архиереите отслужиха тържествена света литургия в църквата навръх Петковден. Десетки граждани и гости на града се стекоха в храма за да се помолят за здраве и благочестие.

Храмът в Пещера е построена през 1710 година. Той е дело на пещерската архитектурна школа. Легендите за чудотворната икона на светицата и лечебната сила на изворчето, призната назад в годините от турците събраха миряните, които търсят помощ и лек. Църквата „Св. Петка“ е изградена от дърво и изгаря напълно през 1901г. Събитието силно развълнувало целия град, който сметнал случилото се за лоша поличба. От огнената стихия невредими останали иконата на Св. Петка и мощите.

В двора на църквата се свиква общоградско събрание от кмета Атанас Янков, архиерейски наместник Величко Караджов и председател на църковното настоятелство Петър Учкунов и се решава да се възсанови църквата. Избират се две комисии от видни пещерски граждани, едната за събиране на помощи, втората за строителството, оглавявани от градоначалника.

Новата църква се изгражда от първомайстор Герги Катин. Тя е по-висока с 0, 50см. от старата и строежът е завършен в 1904г. Иконостасът е изработен от студента Павел Ташев от с. Брестовица, доправен от братята на свещеник В. Караджов, майстори от Дебърската школа.Иконите са нарисувани от пещерския художник Петър Стайков и Петър Зографски. Църквата е осветена от митрополит Теодосий на 22 май 1905г.

Да се помолят за здраве и благополучие в църквата бяха и кметът на Пещера Йордан Младенов и неговата заместничка Гълъбина Карамитрева. Честването на една от най-обичаните от българския народ православни светици бе с благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Източник: Пресцентър Община Пещера

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии