21.8 C
Пазарджик
петък, 12 април, 2024

Протест срещу намалената присъда за убийството на Катя

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Близки и познати на убитата преди 2 години Катя Генова се събраха днес на импровизиран протест в Пещера. Хората недоволстват срещу намалената присъда на убиецът на Катя. След като на две инстанции, съдът постанови 30 години за убийството на младата жена, Върховният касационен съд я намали с 10 години.

Преди малко повече от 2 години 44-годишният тогава Георги Генов убива съпругата си, с която в момента е разделен, по особено жесток начин като я намушва повече от 20 пъти. Това се случва на метри от дома на Катя. Тя губи своя живот на околовръстния път на Пещера. Окръжният съд в Пазарджик и Апелативния съд в Пловдив осъдиха Генов на 30 години затвор, присъда, която бе намалена от Върховния касационен съд с 10 години. Един от мотивите на върховните съдии е, че убийството не е било предварително обмислено, планирано и подготвено, а подсъдимият не е действал хладнокръвно.

Почернената майка е категорична, че убийството е планирано, най-малкото защото е носил нож със себе си. Именно за това тя други близки и познати на Катя, заявиха своето недоволство. Хората в Пещера недоумяват как български съд може да намали присъдата на един убиец.

Семейството на Катя ще се обърне към Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Днес Славка Вълчанова се грижи за осиротелите деца на своята дъщеря. Двете момичета са студентки, след случилото се ги преследват здравословни проблеми. Славка е огорчена от пълната незаинтересованост от страна на семейството на техния баща убиец. Самият той в съдебната зала дори не се обърнал да погледне децата си, въпреки че едното от момичета загубило съзнание преживявайки отново ужаса от убийството на своята майка.
Реакцията на близките и приятелите на Катя има за цел да се спре с тази практика да се намаляват присъдите на убийци.
Те все още имат надежда, че заради процесуални нарушения делото ще бъде преразгледано и убиецът ще получи заслужено наказание.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии