29.9 C
Пазарджик
вторник, 25 юни, 2024

“Среди зима на мегдана” събра мнозина в Радилово

В пещерското село Радилово се проведе първото издание на фестивала “Среди зима на мегдана”. В него бяха пресъздадени автентичните обичаи за коледните празници.

 

Пещерското село Радилово бе домакин на Първия фестивал „Среди зима на мегдана“. На площада в селото бяха представени традиционни рецепти и ястия характерни за зимните празници от различни краища на България, обичаи и маскарадни игри. Фолклорни групи от Радилово и Стамболийски показаха някои традиции за Коледа и гонене на злите сили. Участниците във фестивала бяха приветствани от кмета на селото Благой Харизанов и заместник-кмета на Община Пещера Зехра Алиш.

 

Фестивалът се финансира от Общинския фонд за подкрепа на местни инициативи, осигурен от Община Пещера и платформа Агора. Пред гостите Емилия Лисичкова от неправителствената организация сподели, че фондът финансира още 5 инициативи. Освен певчески и танцови умения, в рамките на фестивала бе организирана и работилница „Да омесим традиционните коледарски питки – кукуль”. А желаещите можеха да се снимат с маска от радиловския обичай „Карнавале”.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии