1.9 C
Пазарджик
четвъртък, 22 февруари, 2024

В Пещера представиха Осемте хилядолетия на Пещерския край

Историци и журналисти проследяват миналото на населените места в община Пещера. Проучването започва от праисторията до края на XIX в. Инициативата е финансирана от най-голямото предприятие в района, изпълнителният директор на дружеството, сподели, че подобни идеи трябва да се подкрепят и посочи пример с интервю на големия Антон Дончев.

Освен исторически данни, в първата част са включени и раздели за местните диалектни думи, игрите популярни от средновековието до края на миналия век, етносите и кога те са се заселили в този край, рецепти за местни ястия.

Първата част от алманаха бе представена в двора на Исторически музей Пещера. А сред присъстващите бяха и част от лицата, намерили място в книгата като Димитър Цикалов, който е впечатлил авторите с това, че повече от 50 години е работил на едно и също място.

Сред пръсистващите при представянето на алманаха бе и кметът на Пещера Йордан Младенов.

Изпълнителният директор на фирмата, която издава алманаха, Ангел Желязков, ще дари на Историческия музей част от книгите използвани при написването му. Те са издавани през трийсетте години на миналия век, като по този начин ще станат достъпни за граждани, за ученици и студенти с интереси в областта на историята. Всяко училище и читалищата в община Пещера ще получи безплатни бройки от алманаха.

Освен това „Осемте хилядолетия на Пещерския край“ е книга с кауза. Със средствата от нея ще бъде закупен компютър и мултимедиа за Исторически музей – Пещера.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии