2.9 C
Пазарджик
четвъртък, 29 февруари, 2024

Повече от 300 самодейци на втория събор на теснолинейката

Повече от 300 самодейци ще се включат в тазгодишното издание на събора “Хора и песни край лентите тесни”, който гражданско сдружение “за теснолинейката” организира на най-високата гара на Балканите – Аврамово.

Основната цел на събитието е да привлече  общественото внимание към теснолинейката Септември-Добринище и нейното значение като културно-туристически маршрут, заявяват от гражданското сдружение. Въпреки техническите проблеми и липсата на локомотиви по линията, от БДЖ успокояват, че ще обезпечат пътуващите.

За втори път най-високата гара на Балканския полуостров – Аврамово, ще събере приятели на родопската теснолинейка и почитатели на българския фолклор. Това ще се случи в предстоящите почивни дни /10 и 11 август/. Във втория национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хора и песни край релсите тесни“ ще участват над 300 самодейци от различни краища страната. Програмата започва в събота, след като пристигнат влакове „Родопи“ и „Вихрен“.

Съборът няма конкурсен характер, целта е всички да се забавляват от сърце и да си създадат приятни спомени от теснолинейката и събора на нейните приятели, които живеят по целия свят. Програмата ще започне с официално откриване и дегустация на типични якорудски гозби, поднесени по стар народен обичай.

Предвидено е първият ден да завърши с голям огън под звездите, чаша греяно вино за всеки и много народна музика от македонския край, а организаторите очакват всички, които останат до късно, да се хванат на хорото.

Вторият ден ще започне в 11:30 ч. с голям концерт. След като участници от различни краища на страната се изявят на сцената, съборът ще завърши с концерт на младия певец от Гоце Делчев – Денис Махуров.

От БДЖ потвърдиха за новините на Телемедиа, че влак “Родопи” ще тръгне в 8.45 часа от гарата в Септември. За този курс от железопътния превозвач са осигурили локомотив, с което опровергават твърденията, че на събора на теснолинейката хората няма да могат да стигнат с атрактивното влакче.

Ако през деня се наложи отмяна на курсове на влака и тяхната замяна с автобус, то той ще спира на гара Аврамово, уверяват от БДЖ.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии