36.9 C
Пазарджик
неделя, 14 юли, 2024

Прокурори, следователи и съдебни служители от района на Окръжна прокуратура – Пазарджик мълчаливо изразиха позиция против вмешателството в независимата съдебна власт

Mред сградата на Съдебната палата в Пазарджик се събраха прокурори, следователи и служители от Окръжна прокуратура и Районна прокуратура – Пазарджик, за да изразят несъгласието си в промените на Закона за съдебната власт, като подкрепа на становището на ВКП. Позицията им бе изразена мълчаливо. Пред Съдебната палата бяха прокурорите и съдебните служители от Териториалните отделения във Велинград, Пещера и Панагюрище към Районна прокуратура – Пазарджик.

Ръководството на Прокуратурата на Република България подкрепя протеста на прокурорите, следователите и съдебните служители в цялата страна. Като всеки български гражданин, най-вече ние, сме длъжни да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата съдебна власт и нарушаване на принципа за разделение на властите. Това са едни от основните ценности, върху които е изграден Европейския съюз, а и всяка демократична държава.

Смятаме, че опитите чрез спешно лобистко „законодателство“ да бъдат унищожени най-ефективните и ефикасни структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по грава I от НК (основно шпионаж и тероризъм) не е в интерес на българските граждани и общество. Идеите за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и възстановяване на т.нар. Живкова конституция от 1971 година могат да бъдат в интерес само и единствено на обвиняеми и подсъдими лица със сериозен финансов ресурс придобит по престъпен начин, а вероятно и на чужди национални интереси.

Прокуратурата на Република България ще уведоми европейските институции за опасността от нарушаване на върховенството на правото в Република България и реалната угроза от заличаване на постигнатия от страната ни напредък в областта на правосъдието и вътрешен ред. 

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии