22.9 C
Пазарджик
понеделник, 22 юли, 2024

Референдумът в Синитево е отменен

На 27 октомври, заедно с местните избори в Синитово се проведе референдум. Близо 900 жители на селото, или 57 % от имащите право на глас отговориха категорично, че не искат площадка за третиране на неопасни производствени отпадъци, нито пък кариера за добив на мрамори. Административният съд обаче отмени решението на Общинската избирателна комисия за резултатите от референдума. Решението на комисията е обжалвано от областния управител. Като компетентен орган той е получил два сигнала срещу законността на решението. Първият е, че проведеният референдум не е съобразен с висящо съдебно производство относно законосъобразността на решението на Общински съвет Пазарджик, с което е насрочен. Вторият сигнал е, че референдумът е поведен на 39-ия, а не на предвидения най-ранен 45-ти ден от деня на решението.

Въпреки съдебното решение хората в Синитово смятат, че референдумът е показал ясно каква е тяхната воля.

Прокурор Паун Савов обжалва решението на административния съд пред ВАС. Междувременно Върховният административен съд окончателно отхвърли жалбата на инвеститора срещу решението на Общински съвет Пазарджик за провеждането на референдума.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии