30.8 C
Пазарджик
петък, 19 юли, 2024

РИОСВ започва проверки за замърсени участъци

На работна среща зам.-министрите на околната среда и водите Ренета Колева и Петър Димитров обсъдиха с директорите на РИОСВ, Басейновите дирекции и Националните паркове напредъка по инициативата на МОСВ за почистване на замърсени участъци в цялата страна.

По места всички Регионални инспекции по околната среда и водите вече проведоха срещи с кметовете за предприемане на строги мерки по изпълнение на задълженията на местната власт по Закона за управление на отпадъците.

РИОСВ изискаха от кметовете на всички общини на контролираната от тях територия да представят планове за действие за справяне със замърсени с отпадъци участъци в населените места и извън тях.

Според предписанията общинските кметове извършват проверки за участъци със замърсявания с отпадъци, включително и цялостен обход на речните легла в прилежащите урбанизирани територии.

Всички общински власти и директори на Областните пътни управления посочват и участъците, които най-често са припознавани като „точки“ за изхвърляне на отпадъци. Те вече са представили в инспекциите краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки, включително конкретни дейности за решаване на проблемите с чистотата на населените места.

До 31 март трябва да бъдат предприети действия за премахването на замърсяванията.

В тази връзка от 1 април РИОСВ започват проверки за това дали са изпълнени предписанията към общините по всяка „точка“ от предварително посочените от тях замърсени участъци. Ще се проверява какви са резултатите от приложените мерки за предотвратяване на последващо замърсяване.

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img
spot_img

Последни статии