2.9 C
Пазарджик
четвъртък, 29 февруари, 2024

Само една фирма иска да ремонтира теснолинейката

Русенският жп завод Експрес Сервиз е единственият кандидат в процедурата на БДЖ за ремонт и модернизация на два от дизеловите локомотиви по теснолинейката Септември – Добринище.

Крайният срок за получаване на оферти изтече на 11 юни.
 
Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 4 029 010 лв. без ДДС. Със средствата ще се финансира и обучението на 10 железничари – 5 машинисти и още толкова механици от ремонтния персонал.

Интересен момент, е че заводът производител от Румъния не участва в конкурса, най-вероятно заради сравнително ниската цена на поръчката за сериозен обем работа. Пълната модернизация на локомотив обикновено излиза около 70 процента от стойността на нов. В случая чисто нова теснолинейна машина струва над 2 милиона евро, докато бюджетът на БДЖ е за по-малко от 50% от тази стойност.

Ако документите на Експрес Сервиз отговорят на критериите на поръчката, компанията ще бъде поканена да подпише договор. Русенският жп завод е единственият производител на локомотиви у нас и през последните години успешно изнася маневрени машини българско производство по цял свят. Сред клиентите на компанията са редица частни железопътни превозвачи от България и Румъния, но до момента компанията не е печелила процедура на БДЖ.

В момента влаковете по 125-километровия живописен теснопътен участък се обслужват от 4 магистрални дизелови машини. Произведени и внесени от Румъния, локомотивите са на възраст няколко десетилетия. В началото машините са били 10, но един е бракуван, а други 4 са продадени в чужбина.
Модернизацията включва замяната на дизеловите двигатели на машините с нови, които трябва да са с мощност над 820 кВт и с ниво на емисии Евро 5. Ще бъде подменена цялата електрическа инсталация на локомотивите с нова, LED лампи ще светят и ще бъдат монтирани климатици.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии