8.9 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Септември поиска управлението на минералното находище във Варвара

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Общинските съветници в Септември разрешиха общината да поиска от Министреството на околонта среда и водите управлението на минералното находище в землището на село Варвара. Според кмета на общината Марин Рачев свободното количество в находището е от 25 литра в секунда. Ако от еко министреството одобрят искането, то общината ще експлоатира находището за срок от 25 години.

 

В последното за 2017 година заседание на местния парламент кметът на Септември Марин Рачев показа заповед, с която Министреството на околната среда и водите обявява свободните количества минерална вода в находището на Ветрен дол и Варвара. Според градоначалника там има толкова свободен дебит, че спокойно може да захрани нуждите на цялата община. Именно затова от администрацията поискаха от общинските съветници да разрешат официалното подаване на заявление към МОСВ, с което да бъде поискано стопанисването и управлението на миниралното находище.

 

Ако министерството одобри това искане, то общината ще получи правото да управлява находището за срок от 25 години. Кметът е категоричен, че природното богатство ще бъде ползвано приоритетно за развитието на туризма.

 

Общината в Септември ще подновява амортизираните топлопроводи основно с европейско финансиране. За първото такова след обществена поръчка е избрана фирма, която да поднови част от тръбопровода.

 

Марин Рачев заключи, че част от топлопроводите са цялостно компрометирани, като през годините умишлено някои от тях били напълнени с камъни, за да не се използват. Кметът обаче е категоричен, че общината ще намери необходимото финансиране и ще разработи и други минерални находища.

 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии